A másodpercenkénti képkocka (FPS) egy olyan mértékegység, amely a kijelzőkészülék teljesítményét méri a videofelvételek és -lejátszás, valamint a videojátékok esetében. Az FPS-t a képkockasebesség – a másodpercenként egymás után megjelenített képek száma – mérésére használják, és a videófelvétel és -lejátszás során a videó minőségének megvitatásakor gyakran használt mérőszám.

Az emberi agy csak körülbelül 10-12 FPS-t képes feldolgozni. Az ennél gyorsabb képkockasebességet mozgásnak érzékeljük. Minél nagyobb az FPS, annál simábbnak tűnik a videó mozgása. A teljes mozgóképes videó általában 24 FPS vagy annál nagyobb.

A különböző videóformátumok különböző FPS-értékekkel rendelkeznek. A lassabb FPS-ráta kisebb számítógépes fájlokat eredményez.

A korai némafilmek képkockasebessége 16 és 24 FPS között volt. A képkockasebesség nagyon változó volt, mivel a kamerákat kézzel forgatták. A filmkészítők ezt a változékonyságot a saját előnyükre használták, és a képkocka sebességét a hangulat átadásához lassították vagy gyorsították.

Mi az a FPS

Bár ezeknek a korai filmeknek a képkockasebessége elég magas volt a mozgás érzékeléséhez, a videó még mindig darabos volt. A villódzás csökkentése érdekében a vetítők két- és háromlapátos zárakat használtak, amelyek minden egyes képkockát kétszer vagy háromszor jelenítettek meg. Ez 48-72 hertzre növelte a villódzást, ami könnyebb volt a szemnek. Amikor a hangosfilm elérhetővé vált, az új videók továbbra is 24 FPS-t használtak, két- vagy háromlapátos zárókkal kombinálva.

A képkockasebesség fogalma a televízió feltalálásáig nem változott lényegesen. A televíziók képkockasebességét a kábeles fali konnektor tápfrekvenciája határozta meg. Észak-Amerikában, Japánban és Koreában ez 60 Hertz volt, a világ nagy részén pedig 50 Hertz. A televíziók képkockasebessége így 60 FPS és 50 FPS volt. Egyik formátum sem működik jól 24 FPS-sel. A 60 FPS-es televízióhoz tervezett videók 30 FPS-t, az 50 FPS-es televíziók pedig 25 FPS-es videókat igényelnek. Minden egyes képkocka kétszer jelenik meg a villódzás csökkentése és az új sebességekhez való alkalmazkodás érdekében.

Képkockasebesség vs. képfrissítési sebesség

A videokészítésben a képkockasebességet néha összekeverik a frissítési sebességgel. A képfrissítési sebességet hertzben (Hz) mérik, és a megjelenítő eszköz felépítésétől függően változik. Ha például a készülék 60 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, ez azt jelenti, hogy a képernyő másodpercenként 60-szor frissíti magát, hogy kompenzálja a jittert. Ez a teljesítménymutató nem tévesztendő össze a képkockasűrűséggel, amely egyszerűen azt írja le, hogy a videóforrás másodpercenként hányszor küld új képkockát.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.