A C-peptid egy melléktermék, amelyet a hasnyálmirigy bocsát ki a szervezetbe, amikor inzulint állít elő. A hasnyálmirigy körülbelül ugyanannyi inzulint és C-peptidet termel.

Az inzulin olyan hormon, amely szabályozza a vérben lévő cukor (glükóz) mennyiségét. A glükóz az emberi szervezet fő energiaforrása. Az inzulin lehetővé teszi, hogy az izmokban, a zsírban és a májban lévő sejtek felszívják a glükózt, hogy azt energiaként felhasználhassák.

Az 1-es típusú cukorbetegeknél a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni. Nekik inzulininjekciókra van szükségük, hogy a szervezet fel tudja használni a glükózt. A 2-es típusú cukorbetegek inzulint termelnek, de a szervezetük vagy nem termel elég inzulint, vagy ellenáll az inzulin hatásainak. Néhány 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernek gyógyszerekre van szüksége, hogy segítsék a szervezetüket a glükóz felhasználásában. Idővel egyes 2-es típusú cukorbetegek már nem képesek inzulint termelni.

Mivel a C-peptid az inzulintermelés mellékterméke, ez a vizsgálat megmutatja, hogy mennyi inzulint termel a szervezet. Amikor az emberek inzulint szednek, a szervezetük nem termel vagy bocsát ki C-peptidet. Ez a vizsgálat különbséget tud tenni a szervezet által termelt (endogén) és a gyógyszeres kezelésből származó (exogén) inzulin között.

Mi az a C-peptid teszt?

A C-peptid teszt a vérben vagy vizeletben lévő C-peptid mennyiségét méri. Segíthet az egészségügyi szolgáltatóknak meghatározni, hogy egy személynek milyen típusú cukorbetegsége van: 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség. Azt is megmutathatja, hogy a cukorbetegség kezelése mennyire működik. A C-peptid másik felhasználási területe annak meghatározása, hogy a hasnyálmirigy termel-e inzulint.

A vizsgálatot néha így nevezik:

  • Kapcsolódó peptid inzulin.
  • C-peptid inzulin.
  • Proinzulin C-peptid.

Mi az a C-peptid?

Milyen C-peptidszint kapcsolódik a cukorbetegséghez?

A C-peptid teszt nem tudja megállapítani, hogy egy személynek cukorbetegsége van-e. Csupán azt jelzi, hogy a szervezet képes-e saját inzulint előállítani a hasnyálmirigyből.

A cukorbetegség diagnosztizálásához az egészségügyi szakembernek vércukorszint-vizsgálatot vagy glikozilált hemoglobin-vizsgálatot (A1c) kell elrendelnie.

Miért végzik el a C-peptid vizsgálatot?

  • Segít besorolni az Ön cukorbetegségének típusát: 1-es vagy 2-es típusú (más vizsgálatokkal együtt).
  • Annak megerősítése, hogy a cukorbetegség kezelése hatékonyan működik.
  • Annak megállapítása, hogy elegendő inzulint termel-e, vagy inzulininjekcióra vagy pumpára van-e szüksége.
  • Vizsgálja meg az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) okait.
  • Megkülönböztetheti a szervezet által termelt inzulint és a szervezetébe beadott inzulint.
  • Ritkán ellenőrizze a hasnyálmirigyrák állapotát.

Hogyan teszteli a C-peptidet?

A C-peptid vizsgálathoz általában vérmintára van szükség. Egy irodában, klinikán vagy laboratóriumban az egészségügyi szolgáltató egy vékony tűt szúr a karján lévő vénába. A tű kis mennyiségű vért gyűjt egy csőbe. A tű behatolásakor enyhe szúrást érezhet.

A vizsgálat vizeletmintából is elvégezhető. Gyakran előfordul, hogy a vizsgálathoz egy 24 órás időszak összes vizeletére szükség van. Egészségügyi szolgáltatója ad Önnek egy tartályt, valamint utasításokat a minta gyűjtésére és visszaküldésére vonatkozóan. Előfordulhat, hogy a tartályt hideg helyen, például hűtőszekrényben vagy hűtőtáskában kell tartania. A szolgáltatók ritkábban rendelik el ezt a vizsgálatot.

Kell-e koplalnom a C-peptid vizsgálathoz?

A vérvizsgálathoz szükség lehet arra, hogy nyolc-12 órán keresztül koplaljon (a vízen kívül ne egyen és ne igyon semmit). Néha előfordulhat, hogy az egészségügyi szolgáltatója a C-peptid vizsgálatát azután szeretné elvégezni, hogy evett valamit a hasnyálmirigy stimulálása érdekében. A C-peptidet általában a glükózszint mérésével együtt végzik.

Egészségügyi szolgáltatója azt is kérheti, hogy a vizsgálat előtt hagyjon abba bizonyos gyógyszereket. Kérdezze meg egészségügyi szolgáltatóját a konkrét utasításokról.

Milyen kockázatai vannak ennek a vizsgálatnak?

A vérvizsgálat minimális kockázattal jár, a vizeletvizsgálatnak pedig nincsenek ismert kockázatai.

Mikor kapom meg a C-peptid teszt eredményét?

A C-peptid teszt eredménye az egészségügyi szolgáltatótól és a labortól függően egy-öt napot vehet igénybe.

Mi a C-peptid teszt normális eredménye?

A C-peptid teszt normális eredménye 0,5 ng/ml és 2,0 ng/ml (vagy 0,17 és 0,83 nmol/l) között mozog. Ezek az értékek laboratóriumonként némileg eltérhetnek.

Mit jelentenek a C-peptid teszteredmények?

Az alacsony C-peptidszint normálisnak tekinthető, ha az Ön vércukorszintje alacsony, és nem evett mostanában. Azt is jelentheti, hogy a szervezete nem termel elég inzulint, vagy hogy inzulininjekciókat szed. Ez összefügghet az alábbi betegségek valamelyikével, különösen, ha magas a vércukorszintje:

  • 1-es típusú cukorbetegség.
  • 2-es típusú cukorbetegség (ha a hasnyálmirigye már nem termel inzulint).
  • Az alacsony C-peptid azt is jelezheti, hogy a cukorbetegség kezelése nem működik elég jól.

Egyéb egészségügyi állapotok, amelyek alacsony vércukorszint mellett alacsony C-peptidszintet okozhatnak, a következők:

  • Addison-kór, egy olyan rendellenesség, amelyben a mellékvesék túl kevés kortizol- és aldoszteronhormont termelnek. Ez általában alacsony vércukoreredménnyel jár együtt.
  • Májbetegség.
  • Inzulin beadása injekcióval/inhalációval (exogén inzulin).

A C-peptid magas szintje azt jelentheti, hogy a szervezete túl sok inzulint termel. Ez az alábbi betegségek valamelyikére utalhat:

  • Cushing-szindróma, amikor a szervezet túl sok kortizol hormont termel.
  • Inzulinrezisztencia.
  • Alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia).
  • 2-es típusú cukorbetegség.
  • Hasnyálmirigydaganat (inzulinóma).
  • Veseelégtelenség.

Ha a vizsgálat nem mutat ki C-peptidet, akkor inzulinpótlásra van szüksége (általában inzulininjekció vagy esetleg inzulinpumpa formájában).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.