Mi az a Willow Project? Az ellentmondásos amerikai olajterv magyarázata, ahogy Joe Biden mérlegeli a lehetőségeket

A terv az elmúlt évtizedek legnagyobb amerikai olajmezőjét jelentené, de a környezetvédők sürgetik hogy Joe Biden utasítsa azt el.

Joe Biden elnök dilemmával néz szembe az alaszkai nagyszabású olajprojektért folytatott küzdelemben.

A Biden-kormányzat jelenleg mérlegeli a Willow-projekt jóváhagyásának előnyeit és hátrányait Alaszka északi lejtőjén, amely állítólag kőolajban gazdag terület.

A döntés ebben a hónapban esedékes, a támogatók szerint a projekt „gazdasági mentőövet” jelentene. Az ellenzők szerint viszont káros lenne a környezetre és ellentétes lenne Biden elnök klímacéljaival.

Mi az a Willow Project? Az ellentmondásos amerikai olajterv magyarázata, ahogy Joe Biden mérlegeli a lehetőségeket

Mi a Willow projekt?

A projekt keretében fúrásokat végeznének az alaszkai északi lejtőn tárolt kőolaj felhasználása érdekében. Állítólag ezzel akár napi 180 000 hordó olajat is kitermelhetnének, ami az Egyesült Államok teljes olajtermelésének mintegy 1,5 százaléka. Évtizedek óta ez lenne a legnagyobb amerikai olajmező.

Dan Sullivan alaszkai republikánus amerikai szenátor szerint ez „államunk történetének egyik legnagyobb és legfontosabb erőforrás-fejlesztési projektje” lenne.

Mekkora lenne a projekt?

A projekt kivitelezője, a ConocoPhillips Alaska öt fúrási helyet javasolt. Három helyszínt korábban az Egyesült Államok földügyi hivatala (Bureau of Land Management) javasolt. Az irodát felügyelő amerikai belügyminisztérium azonban mindkét lehetőséggel kapcsolatban „jelentős aggályokat” fogalmazott meg.

Miért ellentmondásos?

Bizonyított, hogy a Willow projekt 30 éves élettartama alatt több mint 278 millió tonna (306 millió rövid tonna) üvegházhatású gáznak megfelelő mennyiséget termelne. Ez nagyjából kétmillió személygépkocsi együttes kibocsátásának felel meg ugyanezen időszak alatt.

Átlagosan naponta körülbelül 499 700 hordó olaj folyik át a transz-olaska-i csővezetéken, ami jóval alacsonyabb, mint az 1980-as évek végi 2,1 millió hordós csúcsérték.

Támogatják a Willow projektet?

Igen. Alaszkában széles körű politikai támogatás van, beleértve a hatalmon lévőket – Mike Dunleavy republikánus kormányzó és az állami törvényhozók.

Az északi lejtő régiójában is „többségi konszenzus” van a támogatásban, mondta Nagruk Harcharek. Ő az elnöke a Voice of the Arctic Iñupiat nevű csoportnak, amelynek tagjai a régió nagy részének vezetői.

A támogatók kiegyensúlyozottnak nevezték a projektet, és azt mondják, hogy a közösségek profitálnának a projekt által generált adókból. Azt mondják, hogy ezeket az infrastruktúrába való beruházásokra és a térség közszolgáltatásainak biztosítására fordítanák.

Ki ellenzi tehát a projektet?

Úgy tűnik, a projekt ellene van Biden elnök meggyőződésének.

Biden a klímaváltozás elleni küzdelmet a legfontosabb prioritásává tette. Támogatta azt a mérföldkőnek számító törvényt, amely felgyorsítja a tiszta energia, például a szél- és napenergia elterjedését, és eltávolítja az Egyesült Államokat az olaj, a szén és a gáz felhasználásától.

A környezetvédő aktivisták is komoly aggodalmuknak adtak hangot.

Az Earthjustice környezetvédelmi csoport felszólította az ellenzőket, hogy hívják fel a Fehér Házat, és követeljék a projekt elutasítását.

Mi a döntés politikai háttere?

Biden dilemmájának középpontjában az alaszkai törvényhozók és a környezetvédelmi csoportok között kezdődött vita áll. A kongresszusi demokraták is szorosan figyelik, hogy hogyan dönt, mivel szerintük a projekt nem áll összhangban a bolygót felmelegítő szén-dioxid-kibocsátás 2030-ig történő felére csökkentésére és a tiszta energiára való áttérésre vonatkozó célkitűzéseivel.

A környezetvédők szerint a projekt jóváhagyása árulást jelentene Biden részéről, aki a 2020-as választási kampányában azt ígérte, hogy véget vet az új olaj- és gázfúrásoknak a szövetségi földeken.

Mikorra várható a döntés?

Várhatóan még ebben a hónapban, de akár már a következő két hétben döntés születik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.