Mi az a blokkolásgátló fékrendszer (ABS)?

A blokkolásgátló fékrendszer (ABS) egy olyan biztonsági funkció, amely megakadályozza a kerekek blokkolását, hogy elkerülje a megcsúszást, vagy hogy nagyobb irányíthatóságot biztosítson megcsúszás közben. ABS nélkül a járművek potenciálisan felborulhatnak.

Mi az a blokkolásgátló fékrendszer (ABS)?

Mi az a ABS?

Az ABS a blokkolásgátló fékrendszer rövidítése. Ez egy olyan biztonsági funkció, amely megakadályozza a kerekek blokkolását fékezés közben, hogy elkerülje a megcsúszást.

Az ABS számítógépes érzékelőkből és mágnesszelepekből áll, amelyek figyelik a kerekek sebességét. Az ABS érzékeli, ha a kerekek vészfékezéskor blokkolni készülnek, és elegendő fékerőt enged ki, hogy fenntartsa a tapadást az útfelületen. Az ABS lehetővé teszi a járművezető számára, hogy a féknyomás változtatásával nagyobb irányítást tartson fenn a jármű felett.

Az ABS nélkül a járművezetők megcsúszás közben elveszíthetik a járművük feletti kormányozhatóságot, és esetleg felborulhatnak. Az ABS különösen fontos a kerekek sebességének szabályozásában laza kavicsos vagy csúszós felületen. Az ABS azonban nem feltétlenül rövidíti le a jármű féktávolságát. A legtöbb felületen egy ABS-szel felszerelt jármű valószínűleg gyorsabban megáll, mint egy ABS nélküli. Csúszós felületen azonban a kemény fékezéssel aktivált ABS növelheti a féktávolságot, miközben a járművezető megtarthatja a kormányzás irányítását.

Az ABS működése

A blokkolásgátló előtt a járművezetőket arra tanították, hogy „pumpálják a féket”, amikor csúszós úton csúszni kezdenek. Ma már az ABS teszi ezt a sofőrök helyett, csak gyorsabban és pontosabban.

Az ABS a keréksebesség-érzékelőkből, egy elektronikus vezérlőegységből (ECU), szelepekből és egy szivattyúból áll.

A rendszer olyan érzékelőkre támaszkodik, amelyek folyamatosan figyelik a jármű kerekeinek sebességét.

Az érzékelők adatokat küldenek az ECU-nak. Az ABS-vezérlő folyamatosan figyeli a gyors lassulást, ami a kerék blokkolásának korai jele.

Amikor az ABS-vezérlő gyors lassulást vagy vészfékezést érzékel, a fékvezetékben lévő szelep segítségével csökkenti a kerékre ható nyomást. Ez gyorsulást okoz.

A vezérlő ezután egy szivattyú segítségével ismét növeli a nyomást, amíg a kerék ismét lelassul. Az ABS miatt azonban a gumiabroncs a járművel azonos ütemben lassul le.

Amikor a blokkolásgátló működik, a járművezetők a fékpedál lüktetését érzik. Ez a szelepek gyors nyitása és zárása – vagy a fékek „pumpálása”.

Az ABS típusai

A blokkolásgátló fékrendszereknek három alapvető típusa létezik.

Négycsatornás, négy érzékelős ABS. Ez a rendszer mind a négy keréken külön sebességérzékelővel és szeleppel rendelkezik. Ezt tartják a legjobb rendszernek, mert az egyes kerekeket felügyeli, így biztosítva a maximális fékerőt. Az ABS csak azon az egy keréken impulzál, amelyik éppen blokkolni készül, így a járművezetők jobb tapadásszabályozást kapnak.

Háromcsatornás, három érzékelős ABS. Ez a beállítás a négykerekű ABS-szel felszerelt pickupokon található. Ebben a rendszerben mindkét első kerék külön szelepekkel és sebességérzékelőkkel rendelkezik. A hátsó kerekek egy szelepen és egy sebességérzékelőn osztoznak a hátsó tengelyen. Mivel a hátsó kerekeket együtt figyelik, mindkét keréknek blokkolnia kell ahhoz, hogy az ABS működésbe lépjen.

Egy csatorna, egy érzékelő ABS. Ez a rendszer egy szeleppel és egy sebességérzékelővel rendelkezik mind a négy kerék felügyeletére, és a hátsó tengelyen található. Általában olyan pickupokon található, amelyek hátsó kerék ABS-szel rendelkeznek.

Az Egyesült Államok szövetségi előírása szerint minden 2012-ben vagy azt követően gyártott új személygépkocsinak és kisbusznak négykerék-ABS-szel kell rendelkeznie. Annak megállapításához, hogy a járműve rendelkezik-e ABS-szel, nézze meg a használati útmutatót, vagy keresse az ABS-jelzőfényt a műszerfalon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.