Mi az a grog és hogyan készül?

Érthető, ha elgondolkodunk azon, hogy a grog egyáltalán igazi ital-e. A legtöbb embernek a kifejezéssel kapcsolatban kalózok, középkori kocsmák vagy a Dungeons & Dragons jut eszébe. Míg a hasonlóan történelmi italok, mint a mézsör, azóta kézműves és kereskedelmi újjáéledésnek indultak, a grog újjáéledése még várat magára.

Ennek ellenére a grog egy nagyon is létező, bár lazán értelmezett ital. Egyes meghatározások szerint a grog kifejezés bármilyen alkoholos italra vagy szeszes italra vonatkozhat, amelyet vízzel vágnak. Mivel ez szinte minden modern, jéggel felszolgált italra vonatkozik, a grog története tisztább képet fest.

Mi volt a tengerész grog?

A 15. és 16. században, amikor az európai hajók elkezdtek Amerikába hajózni, a rumot bevezették és kedvelték a tengerészek, különösen a brit királyi haditengerészet tagjai. Bár a rum nem a hidratáló hatásáról volt ismert, a sima vízzel szemben, amelyet a hajókon hosszú utakon hordókban kellett szállítani, és amely hajlamos volt az állandósulásra és az algásodásra, egy sokkal tartósabb és kellemesebb ivási lehetőséget kínált. Egyes beszámolók arról szólnak, hogy a tengerészek a rumadagjukat ehhez a langyos vízhez keverték, hogy ízletesebbé tegyék, valamint (tudományosan kétes hírű) erőfeszítésekről, hogy segítsenek enyhíteni a vízkészleteikben lévő bakteriális fertőzéseket.

Úgy tűnik azonban, hogy maga a grog egy Edward Vernon nevű angol admirálistól származik, akit nehéz grogramm kabátja miatt „Old Grog”-nak becéztek, hogy megakadályozza, hogy az emberei felhalmozzák és túlzásba vigyék a rumadagjukat. 1740-ben Vernon parancsot adott ki, hogy a napi rumadagok fél pint rumból és egy liter vízből álljanak, 1:4 arányban keverve. Bár az arányok idővel változtak, a Királyi Haditengerészet tengerészeinek napi grogadagot adtak, ez a gyakorlat egészen 1970-ig fennmaradt.

Ami a gyarmati korszakból származó eredetét illeti, a vizes szesz nem igazán ízlett a brit tengerészek ízlésének, ami Vernont arra késztette, hogy azt írja, hogy az emberei „vásárolhatnak cukrot és lime-ot, hogy ízletesebbé tegyék számukra”. Így született meg az eredeti grogkoktél, a modern daiquiri közvetlen elődje.

Mi az a grog és hogyan készül?

Hogyan készítsünk grogot

Ha már tökéletesítettük a rum-cukor-lime receptet a daiquirivel, van-e még haszna a modern grognak? Karibi eredetét tekintve az ital forró koktélként, egyfajta rumos hot toddy-ként élt tovább, amelyhez jól illenek a különféle fűszerek és aromás összetevők, például a fahéj, a csillagánizs, a gyömbér és a keserű narancs.

Ahhoz, hogy a grog elviselje a víz hozzáadását, egy jó erős vagy túl erős rumra van szükség alapként. Ebben a kategóriában a Smith & Cross a standard képviselője, valamint a Pusser’s Blue Label vagy a Pusser’s 15 Year Navy Rum a magasabb kategóriájú változatok közül. Az Old Harbor Barrelflag egy Kaliforniában gyártott palackozás, amely a blackstrap rum keverékéből készült, és szintén mély ízprofilt kínál, míg a Compagnie des Indes 5 Year Navy Strength egy minőségi választás, amely a banán és az ananász trópusi jegyeit hozza az italába.

Emellett a legjobb, ha az alkoholmentes összetevőket a likőrtől elkülönítve málnázza, hogy elkerülje a túl sok alkohol elégetését a párolgás során. Ezenkívül egy csipetnyi Angostura keserű ital, a trinidadi és tobagói House of Angosturától, segíthet egy kis mélységgel, és adhat némi extra karibi ízt. És bár a friss narancshéj könnyen hozzáadható a forralt alaphoz, egy fröccs száraz curacao, például a Pierre Ferrand Dry Curacao, egy kis extra keserű narancsízt és fás jegyeket adhat azoknak, akik a szárazabb italokat kedvelik, vagy túl édesnek találják a grog alapját.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.