Miért büdösek a ruháim mosás után?

Senki sem számít arra, hogy a mosási folyamat után rájön, hogy minden hiába volt. Semmi sem frusztrálóbb egy fárasztó házimunka elvégzésénél, mint kétszer megismételni a munkát. A jó hír az – valószínűleg van egy elég egyszerű megoldás arra, hogy miért van a ruháknak mosás után is szaguk. Az alábbiakban 8 gyakori okot találsz arra, hogy az éppen kitisztított ruhák nem biztos, hogy olyan friss illatúak.

1. A mosógépet ki kell tisztítani

A mosógépek tisztítógépek – így nem meglepő, hogy a tisztításuk gyakran elmaradhat. Az igazság azonban az, hogy a mosógépek rengeteg szennyeződést és koszt rejthetnek magukban. Az állandó nedvesség – az általunk használt tisztítószerekkel kombinálva – a mosógépek tökéletes táptalajt biztosítanak a penésznek – a sok bűzös szennyes forrásának.

A mosógépeket rendszeresen karbantartani kell. Ha hagyjuk, hogy a dob két használat között teljesen megszáradjon – és letöröljük azokat a helyeket, ahol a nedvesség könnyen megrekedhet -, az sokat számít. A folyékony mosószeres tálcák különösen hírhedtek itt. Ezen a rutinszerű karbantartáson túl – a mosógépeket évente legalább egyszer, de ideális esetben hathavonta mélytisztításnak kell alávetni. Különösen akkor, ha a gépet sokszor használják.

A mosógép mélytisztítása komoly vállalkozásnak tűnhet, de szerencsére eléggé kézzelfogható. Mindössze alapvető háztartási kellékekre – desztillált fehér ecetre és szódabikarbónára – van szüksége, és egy-két ciklus lefuttatásával máris felfrissítheti gépét.

Elöltöltős gép esetén – öntsön 2 csésze ecetet a szappanadagolóba, és szórjon fél csésze szódabikarbónát a dobba. Állítsa a gépet a leghosszabb ciklusra a legforróbb vízzel, és hagyja, hogy elvégezze a munkát! Ha végzett – törölje át alaposan, és hagyja nyitva az ajtót száradni.

Felültöltős gép esetén – Öntsön 2-4 csésze ecetet a dobba, és állítsa a legforróbb hőfokozatra. Miután a gép megtelt vízzel, állítsa le a ciklust, és hagyja állni egy órán át. Ha a ciklus befejeződött – adjon egy csésze sütőport a dobba, és futtassa le még egyszer ugyanezekkel a beállításokkal. A második ciklus befejezése után törölje le a gépet, és hagyja nyitva az ajtót száradni.

2. Túl sok (vagy túl kevés) mosószer

Nem is gondolnád, hogy a ruhák tisztítására szánt anyag lehet a mögöttük lévő rossz szag forrása – pedig lehet. A mosószerek nagy koncentrációjúak – lehet, hogy nem tűnik úgy, mintha sokat öntenének bele, de amint víz kerül bele, exponenciálisan megsokszorozódik. Ha túl sok mosószert adunk egy mosási ciklushoz, a gép képtelenné válik arra, hogy alaposan kiöblítse az egészet. A látszattal ellentétben ez a szennyeződések és baktériumok vonzásához vezet, így a ruhák nem teljesen tiszták, hanem piszkosak maradnak.

Ez duplán igaz az elöltöltős mosógépekre. A nagy hatékonyságú elöltöltős mosógépeket úgy tervezték, hogy sokkal kevesebb vizet használjanak. Ez azt jelenti, hogy még kevesebb mosószer kimosására is kevesebb erő jut – nemhogy túlzott mennyiségűre. A mosószer túlhasználatából eredő bűzös ruhák elkerülése érdekében álljon ellen a késztetésnek, hogy „csak egy kicsit” többet adjon hozzá.

A szappannal való nehézkes bánásmód másik hátránya, hogy idővel lerakódások keletkezhetnek. Ez koszosabb gépet eredményez, amelyet gyakrabban kell mélytisztítani. A por állagú mosószerek általában kevesebb maradékot hagynak maguk után, ezért is előnyös lehet ezt a típust használni a folyékonyakkal szemben.

Alternatív megoldásként – ha egy rakomány piszkos ruhát tesz a mosógépbe, és nem ad hozzá elég mosószert, a víz önmagában nem mindig lesz elég ereje ahhoz, hogy teljesen tisztává tegye a dolgokat. Elegendő szappan nélkül – a ruhákon lévő izzadtság, szennyeződés és kosz nem mosódik le – így a ruhákból a gépből való kihúzás után is maradnak szagok. A mosószerekkel kapcsolatban a legjobb, ha betartja a termék útmutatóját.

Miért büdösek a ruháim mosás után?

3. A gép túltöltése

Nagy a kísértés, hogy minél többet tömjünk a mosógépbe, hogy gyorsabban elkészüljön a szennyes. Sajnos – ez a taktika visszafelé sül el. Ha a mosógép túl van töltve, egyszerűen nem tudja elvégezni a munkáját.

Ha tele van tömve ruhákkal, nincs elég hely ahhoz, hogy a víz áramolhasson a ruhadarabok között, vagy hogy a ruhák hatékonyan keveredjenek. A szappan nem oszlik el egyenletesen, és a ruhákat nem lehet alaposan megtisztítani. Szélsőséges esetben – ha a ruhák elég szorosan vannak egymás mellé pakolva, előfordulhat, hogy egyes ruhadarabok a ciklus során még csak nem is nedvesednek meg teljesen.

Mivel mindezek a tényezők ellenünk szólnak, a legjobb, ha kisebb mosási terhelésekhez ragaszkodunk. Ha a dobban bőséges hely van, a ruhák teljes mértékben érintkeznek a szappanos vízzel, amely képes lesz fellazítani és kiöblíteni a szennyeződéseket – és a szagokat. Hasonlóan a túlzott mosószerhasználat kérdéséhez – ez különösen fontos a nagy hatékonyságú gépeknél. Eleve kevesebb vizet használnak fel, így a plusz ruhák bepakolása azt jelenti, hogy kevesebb tiszta ruha jön ki.

4. Melegebb mosóvízre van szükség

Ha tudja, hogy a mosógép tiszta, megfelelő mennyiségű szappant használ, és megfelelő méretű tölteteket mos – lehet, hogy a víznek kellene melegebbnek lennie. Ez általában akkor fordul elő, ha a gépben lévő ruhák különösen erősen szennyezettek.

A hideg és hideg vizes mosási ciklusok azért vonzóak, mert környezetbarátabbak és kevesebb energiát fogyasztanak – a rendkívül szennyezett ruhák esetében azonban szükség lehet a forró vízre. Sok, a ruhákon elszaporodó baktérium nem pusztul el hideg vízzel, ezért a forró víz mindent megváltoztathat.

Természetesen fontos, hogy betartsa a mosandó ruhák ápolási címkéjét. Ha lehetséges – különösen az erősen szennyezett rakományok esetében – használja az anyaghoz megengedett legforróbb vizet, hogy segítsen megszüntetni a nem kívánt szagokat.

5. A ruhákat túl sokáig hagytad vizes állapotban

Magán a mosási cikluson túl – több oka is van annak, hogy a ruháknak rossz szaguk lehet még azután is, hogy tisztának ítélték őket. Az egyik leggyakoribb probléma az, hogy a ruhákat túl sokáig hagyják nedvesen állni szárítás előtt. Amikor bedobsz egy adag szennyest a gépbe, és egy másik feladattal foglalatoskodsz, túl könnyű megfeledkezni a mosógépben lévő ruhákról.

A nedves ruhák sötét mosógép alján hagyása meghívást jelent a penész és a penészgomba elszaporodására. A penész a rossz szagú szennyes egyik fő bűnösének számít, és a sötét, nedves helyeken órák alatt elkezdhet szaporodni.

Az idő- és energiapazarlás elkerülése érdekében fordítson különös figyelmet arra, hogy a mosási ciklus végeztével azonnal kivegye a ruhákat a mosógépből. Hasznos lehet, ha időzítőt vagy ébresztőt állít be, amely emlékeztet a ruhák ellenőrzésére – különösen akkor, ha a gép saját hangjelző készülékétől hallótávolságon kívül lesz.

6. Nem megfelelően szárított ruhák

Ha a ruhákat nem hagyják megfelelően megszáradni, akkor is szagok alakulhatnak ki bennük, még akkor is, ha közvetlenül a mosás után nem voltak szagosak. Ha túl sok ruhát teszünk a szárítóba, az gyakori oka annak, hogy a ruhák nem száradnak meg alaposan. Csakúgy, mint a túlterhelt mosógép esetében – amikor túl nagy rakomány kerül a szárítóba, a ruháknak nincs elég hely a száradáshoz.

A ruhák hajlamosak összecsomósodni és összetapadni; egyszerűen nincs elég légáramlás ahhoz, hogy minden ruhadarabot elérjen. Ha ezek a ruhák bármelyik ponton megmaradnak, a penész elszaporodik, és dohos szagú ruhákat eredményez.

Csakúgy, mint a mosásnál – ragaszkodjon a kisebb terhek szárításához. Lehet, hogy kezdetben nagyobb munkának tűnik, de hosszú távon időt és többletmunkát takarít meg. A kisebb töltetek hatékonyabban száradnak – így nem kell újra mosnia és szárítania, és az energiaköltségeket is megspórolja.

7. A ruhákat nedvesen rakták el.

Az élet rohanó, és a mosás nem mindig szerepel a prioritási lista élén. Ha zümmög a szárítógép, és van időnk – miért ne tennénk el a ruhákat? A probléma akkor merül fel, ha ez megtörténik, és a ruhák történetesen nem száradnak meg alaposan. A ruhákat nedvesen elrakni sosem jó ötlet! Azt hiszi majd, hogy szívességet tesz magának – gyorsan elvégezheti a munkát. De amikor felveszel valamit a nedvesen elrakott rakományból, csalódottan fogod tapasztalni a szagot.

Mielőtt kiveszi a ruhákat a szárítóból – és különösen mielőtt összehajtogatja őket, hogy elrakja őket – győződjön meg róla, hogy minden darab alaposan megszáradt. Néhány perc szárítási idő hozzáadása felesleges fáradságnak tűnhet, de végül időt takarít meg, mivel a ruhák sokkal kisebb valószínűséggel fognak nemkívánatos szagokat kifejteni.

8. A tárolt ruháknak nincs elegendő légáramlása

A ruhadarabok körül áramló levegő frissen tartja a dolgok illatát, és jó módja annak, hogy megakadályozza a penész, a penész és más, szagokat okozó dolgok elszaporodását. Ha a ruhák szorosan egymás mellé vannak pakolva, a levegő nem tud áramolni közöttük.

Könnyen kialakulhatnak dohos, mocskos szagok, ha nincs elég levegő a térben. Ez problémát jelenthet a lógó ruhák esetében, de különösen igaz ez a fiókokban vagy búrákban lévő ruhákra. Mivel minden oldalról tömör falak veszik körül, már így is kevés levegőt engednek be – a ruhák olyan szorosan pakolása, amennyire csak beleférnek, eltávolítja a kevés felesleges levegőt.

Hagyjon elég helyet a ruhadarabok között, hogy a ruhák frissek maradjanak azáltal, hogy a levegő áramolhat körülöttük. Különösen azoknál a ruháknál, amelyeket nem viselsz gyakran – ha hagysz helyet a ruhák körül, kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy idővel rossz szagok alakulnak ki rajtuk.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.