Szabad-e a kávét a fagyasztóba tenni?

A kávé tárolása a fagyasztóban nem feltétlenül rossz, de van helyes módja a tárolásnak. A National Coffee Association (NCA) szerint a kávé higroszkópos – a levegőből veszi fel a környezeti nedvességet. Ez azt jelenti, hogy a kávébabot a hűtőszekrényben tárolni határozottan nem ajánlatos, mivel a hűtőszekrényben sok minden nedvességet ad le (gondoljunk csak a terményekre, a kint álló tejes vagy gyümölcsleves kancsó kondenzációjára stb.). Egyes kávézaccok, különösen a papírzacskók, rossz gátat képeznek a nedvesség és a szagok ellen. „Ha a fagyasztószekrényednek olyan szaga van, mint a múlt héten lefagyasztott grillcsirkének, akkor ez a szag átjut a gáton és a kávédba” – mondja Dakota Graff, az arkansasi székhelyű Onyx Coffee Lab pörkölő kávékészítő igazgatója. Hogyan előzhetjük meg tehát a csirkeízű kávét?

Aaron MacDougall, a Broadsheet Coffee Roasters alapítója a kávé fagyasztóban való tárolásának legjobb módjáról. „Szedjünk szét egy nagy zacskót kéthetes adagokra, vákuumzárjuk le minden kéthetes adagot és fagyasszuk le” – mondta . Amikor készen állsz a kávéfőzésre, MacDougall azt javasolja, hogy vedd ki a zacskót a fagyasztóból, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűvé váljon, mielőtt kinyitod és lefőzöd – és ne fagyaszd le újra. „Ez a kondenzáció megakadályozására szolgál” – magyarázza.

Szabad-e a kávét a fagyasztóba tenni?

Meddig tartható el a kávébab szobahőmérsékleten?

Bár a fagyasztóban való tárolás meghosszabbíthatja a kávé élettartamát, a kávébabok szobahőmérsékleten tárolva is jó ideig frissek maradnak, és hogy ez mennyi idő, az a pörkölési foktól függ. „Úgy gondoljuk, hogy a kávé „optimális frissességi ablaka” a pörkölés után két nap és négy hét között van a filteres kávéfőzésnél, és egy hét és hat hét között az eszpresszó esetében” – mondja MacDougall. Jól olvasta ezt a tartományt – létezik olyan, hogy „túl friss” kávé. A pörkölés után a kávénak időre van szüksége, hogy elgázosodjon, különben rossz, túlságosan kesernyés ízű kávét kapunk. Minél sötétebb a pörkölés, annál hosszabb időre van szüksége a gázmentesítéshez. Szerencsére a pörkölője csak akkor bocsátja ki az egész kávébabokat eladásra, ha a pörkölés után volt lehetőségük pihenni, és a legtöbb pörkölő rányomtatja a zacskóra a „Roasted on” dátumot.

Hogyan lehet a legjobban tárolni a kávébabot, hogy tartósan friss maradjon?

Ha már hazavitted a kávébabokat, hogyan kell tárolni őket? „A kávé frissességének két fő ellensége az oxigén és a fény” – mondja Michael Phillips, a Blue Bottle Coffee munkatársa. „A kávé frissen tartása három alapelv betartását jelenti: Csökkentsük a légmozgást, korlátozzuk a hőmérséklet-ingadozást, és kerüljük a napfényt” – magyarázza. Amíg azt tervezed, hogy körülbelül egy hónapon belül felhasználod a kávét, MacDougall szerint elég egyszerű tárolás is megteszi.

Talán még a kávé eredeti tárolóedényénél messzebbre sem kell néznie. „A jó pörkölők gyakran csomagolják kávéjukat beépített, újrazárható cipzárral ellátott zacskókba” – mondja. Sok ilyen újrazárható zacskó speciális szelepekkel is rendelkezik, amelyek segítenek megőrizni a frissességet. „A mi zacskóink egyirányú szelepekkel rendelkeznek. Ezek azért nagyszerűek, mert távol tartják az oxigént, és engedik ki a babokból kiszabaduló szén-dioxidot” – mondja Pratt.

Ha a kávéja nem ilyen típusú zacskókban kapható, vagy inkább egy külön tárolóedényt szeretne a kávébabjainak, akkor is vannak lehetőségei. Pratt és Graff egyaránt ajánlja a Fellow Atmos tárolókat, amelyek három különböző méretben, két fém kivitelben és egy átlátszó üvegből készült változatban kaphatók. Ezeknek a tartályoknak a tetején egy szivattyú található, amely kiszívja az oxigént, a két fém kivitel pedig védi a babokat a fénytől. Ezek meghosszabbíthatják a kávébabok élettartamát és frissességét, ha néhány hétnél több időbe telik, mire egy-egy zacskón végigmegyünk.

Azok számára, akik elég rendszeresen elhasználják a kávébabokat ahhoz, hogy két-négy hetente frisset vásároljanak, bármilyen légmentesen záródó tartály megfelel. „Használhatók befőttesüvegek, újrahasznosított üvegek vagy egy zárható műanyag zacskó is” – mondja Phillips. „Ha nincs olyan tárolóedényed, amely nemcsak légmentesen, hanem fényálló is, akkor ezeket a tárolóedényeket olyan helyen kell tárolnod, ahol állandóan sötét van, például egy szekrényben vagy kamrában.”

Ez azt jelenti, hogy a beépített tárolóval rendelkező kávédarálód valójában nem ideális a kávébabok tárolására. „A legtöbb őrlő nem légmentesen zár, így ha a kávét az őrlő tartályában tárolod, a kávé hamarabb megromlik. Emellett olaj is felgyülemleni kezdhet a daráló belsejében” – mondja Phillips. De várjunk csak, ha ez elég jó a kávézókban, miért nem elég jó az otthoni konyhámban? „Egy jó kávézó minden este kiüríti az összes őrlő tartályát, megtisztítja a tartályokat, és a kávét lezárt tartályokban tárolja” – mondja MacDougall. Másnap reggel a baristák újra feltöltik a tartályokat a megfelelően tárolt kávébabokkal. MacDougall azt is javasolja, hogy otthon is rendszeresen tisztítsa meg a kávédarálót.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.