Mit jelent a „queer” kifejezés?

Az emberek a „queer” kifejezést használhatják szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk leírására. A múltban azonban az emberek ezt a szót az LMBTQIA+ közösségek tagjaival szembeni káros sértésként használták. Emiatt egyesek még mindig sértőnek tekinthetik.

Manapság valaki a „queer” kifejezést használhatja bármilyen szexuális irányultság vagy nemi identitás leírására, amely nem heteroszexuális vagy cisgender. Például a leszbikus, meleg, aszexuális vagy transznemű emberek is azonosíthatják magukat queer-ként.

Néhányan azért is használhatják a „queer” kifejezést, mert a szexualitásuk vagy nemük bonyolult, idővel változik, vagy nem illeszkedik semmilyen előre meglévő szexuális orientációhoz vagy nemi identitáshoz.

Az LMBTQIA Resource Center azonban megjegyzi, hogy az emberek történelmileg káros szidalmazásként használták a kifejezést azokkal szemben, akiknek a szexualitása, neme vagy nemi kifejezése nem felelt meg az elvárásaiknak.

Manapság azonban egyesek visszakövetelik a „queer” szót szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk leírására.

Egy 2020-as cikk szerint egyesek azért nevezhetik magukat queer-nek, mert úgy találják, hogy a már meglévő szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk nem illik hozzájuk.

Úgy érezhetik, hogy ha a „queer” szót használják, akkor anélkül kapcsolódhatnak az LMBTQIA+ közösségekhez, hogy egyenesen meg kellene jelölniük szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat.

Azonban annak ellenére, hogy egyesek visszakövetelték ezt a szót, más LMBTQIA+ közösségek tagjai még mindig káros szitokszónak tekintik a „queer”-t.

Fontos, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az emberek elfogadják a kifejezést, mielőtt leírásukra használnánk.

Mi a története?

Egy esszé szerint az 1900-as évek közepéig az emberek általában a „queer” szót használták mindenre, amit furcsának találtak.

Az 1920-as évekre azonban egyesek – különösen a meleg férfiak – elkezdték használni a kifejezést az azonos nemű emberek iránti vonzalmuk leírására.

Az 1940-es években az emberek a „queer” kifejezést lekicsinylő kifejezésként kezdték használni a „szexuálisan perverzekre” vagy a „homoszexuálisokra”. A „queer”-t káros szitokszóként használók száma a hidegháború idején érte el a csúcspontját, de egyesek még most is használják ezt a szót az LMBTQIA+ közösségekhez tartozó emberek negatív jellemzésére.

Az 1980-as évektől kezdve az LMBTQIA+ közösségek tagjai – beleértve az akadémiai és politikai életben dolgozókat is – elkezdték visszaszerezni a kifejezést, és szembeszálltak azokkal, akik becsmérlő módon használták.

Ez az 1980-as és 1990-es évek közötti „AIDS-válságra” adott válaszként az AIDS-aktivizmusra vezethető vissza. A Queer Nation nevű aktivista szervezet a „queer” kifejezést arra használta, hogy konfrontálódjon azokkal az emberekkel szemben, akik becsmérlően viselkedtek az LMBTQIA+ közösségekkel szemben, és kirekesztették őket.

Más emberek és szervezetek arra használták a „queer” szót, hogy megkérdőjelezzék a társadalom általános nézetét, miszerint az ellenkező nemű kapcsolatban élés normális (úgynevezett heteronormativitás), különböző területeken, többek között az egészségügy, a bevándorlás és a vallás területén.

Mit jelent a „queer” kifejezés?

Ki azonosíthatja magát queer-ként?

Bárki, aki LMBTQIA+-ként azonosítja magát, queerként is azonosíthatja magát.

Az LMBTQIA Resource Center azonban megjegyzi, hogy egyes LMBTQIA+ emberek még mindig káros szitokszónak tartják a „queer” szót, és gyakran tartják szitokszónak, ha a közösségen kívüli emberek a közösségen belüli emberek leírására használják.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.