Nellie LaRoy valós személy?

„Nem válhatsz sztárrá – vagy az vagy, vagy nem” – énekli LaRoy a filmben, és bár teljesen világos a kokain koktéljától, logikája különösen jól hangzik Hollywood anarchikus természetét figyelembe véve.

De vajon Nellie LaRoy valódi személy volt-e, aki filmeket készített a ma ismert Hollywood születése idején?

Nellie valóban kitalált személyiség, de sok feltörekvő színésznő ihlette, akik minden esély ellenére megpróbáltak betörni ebbe a rendezetlen iparágba. Robbie és Chezelle Nellie történetének és furcsaságainak nagy részét Clara Bowról mintázták.

Ahogy Clara, Nellie is szemtelen, zabolátlan és teljesen faragatlan. Ha egyszer meglátod Babylont, teljesen új megvilágításba kerül, hogy Robbie miért reagált olyan zsigeri módon a szerepre – még azt is fontolóra vette, hogy elautózik Chazelle házához, hogy meggyőzze őt, hogy adja neki a szerepet.

„Imádom az olyan karaktereket, ahol nagyot lendül a dolog, és ez a karakter nagyot lendül, és sokkal jobban élvezem ezt, mint talán valami finomabb, visszafogottabb véget” – árulta el Robbie a marie claire Australia-nak a sydneyi mozipremier vörös szőnyegén.

Annak ellenére, hogy Nellie kitalált karakter, ő testesíti meg a kor változó tájképét, és Robbie feladata volt (amit mesterien teljesített), hogy megtalálja az egyensúlyt a régi Hollywood kicsapongásai között, miközben humanizálja a karaktert.

És kiderült, hogy Robbie-nak ehhez Bow saját személyes hollywoodi történelmét kellett szemügyre vennie.

„Azt hiszem, ha egyszer igazán megismered a karaktert, és számomra, ha tudom, hogy egy mély, mély, mély fájdalom származik belőle, akkor az extrém reakcióknak lehet értelme” – mesélte Robbie.

„Szóval, minél jobban bántották a gyerekkorában, annál nagyobbak lehetnek a reakciói felnőttként, úgy találtam, illetve találom ezt a karaktereknél.

„Szóval igazából arról szólt a dolog, hogy kitaláljuk a háttértörténetét, és amit végül csináltam, az az volt, hogy fogtam Clara Bow-t, aki egy igazi némafilmsztár volt, akinek szörnyű gyerekkora volt, és fogtam a gyerekkori történetét, és elhittem, hogy Nellie is ebből jött.

„Amint ezt megtettem, bármit, amit a filmben tett, meg tudtam indokolni.”

A kitalált elemet félretéve Robbie azt is elárulta, hogy van néhány hasonlóság Nellie-vel, bár nem olyan, amire valószínűleg gondolnánk.

„Remélem, hogy nem hasonlítok túlságosan Nellie-re, mert ha megnézed a filmet, akkor eléggé kiborult, de ő határozottan belemegy, és azt mondanám, hogy amikor színészkedésről van szó, akkor én is határozottan belemegyek.”.Nellie LaRoy valós személy?

Ki Clara Bow, a színésznő, akiről Nellie LaRoy-t mintázták?

Az együtteseitől kezdve (amelyek megérdemelnének egy helyet a Filmakadémia Filmmúzeumában), a szexepiljéig és végül a végzetéig, Nellie karakterének nagy része a valódi sztárról, Clara Bowról mintázódik.

A legelső „It”-lánynak nevezett Clara, akit az It című filmben játszott főszerepének köszönhetően Hollywood eredeti szexszimbólumának is neveztek, a némafilmek korszakában vált híressé, de nem sikerült átállnia a hangosfilmekre, miután Hollywood bevezette a hangot a produkciókban.

Ahogy Robbie megjegyezte, Bow gyermekkora messze nem volt olyan rózsaszínű, mint a hollywoodi produkciókban látott neveltetés.

Bow édesanyjánál tinédzserként pszichózist diagnosztizáltak, és ezt követően egész serdülőkorában bántalmazta Bow-t. Bow egy 1930-as kiadványnak még arról is beszámolt, hogy anyja egy henteskéssel fenyegette meg az életét.

Ahogy látjuk, hogy Nellie felvállalja vámpíros oldalát, hogy újoncként érvényesüljön, ez egy olyan pálya, amelyet Bow már a jazzkorszakban tökéletesített. Bow-t úgy tartották számon, hogy „szexepilt sugároz”, ahogy a Los Angeles Times 1930-ban fogalmazott.

Vad gyermekként ismerték, és kiszámíthatatlan viselkedésének és a hangosfilmekre való sikeres átállás kudarcának köszönhetően Hollywood végül kiközösítette az 1930-as években.

Chezelle a némafilmsztárokról mintázta Nellie-t, akik „fényesen égtek és forrón zuhantak”, különösen Jeanne Eagelsről, Alma Rubensről, Thema Toddról és a legendás Joan Crawfordról.

„A figyelemre való mohó éhségét részben a fiatal Joan Crawfordról mintázták, aki Lucille LaSueur-ról változtatta meg a nevét, amikor a némafilmes korszakban Los Angelesben landolt” – írta Chazelle a produkciós jegyzeteiben.

Egy másik némafilmsztárt, Lia LaPutti-t jegyezték meg Nellie ápolatlan és vadgyerekes hajának ihletőjeként. Tekintettel arra, hogy a hosszú haj akkoriban nem volt szokványos, ez a megjelenés csak egy a sok burkolt utalás közül arra, hogy Nellie hogyan használja fel a nem-szabálytalan hozzáállását, hogy érvényesüljön a mainstreamben.

Bár Nellie talán nem valós személy, olyan karakter lesz, aki még jóval a film befejezése után is megmarad a nézők szívében és elméjében – nem sokban különbözik az általa megformált némafilmsztárok átütő energiájától.

A Bowhoz hasonló sztárok múló karrierjével ellentétben azonban Margot és Nellie is a filmtörténet két nagy alakjaként marad emlékezetes.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.