Mi a Ramadán? Miért böjtölnek a muszlimok a szent hónapban? Amit tudnod kell.

Sok muszlim ember napkeltétől napnyugtáig tartó böjtöléssel, közös imádkozással, közös étkezésekkel, ünnepségekkel és egyebekkel tartja a ramadánt.

Asma Sayeed, a UCLA iszlám tanulmányok docense kifejtette, hogy a ramadán számos gyakorlatban gyökerezik, többek között abban, hogy „egy folyamatos időszakon keresztül Isten emlékét idézzük” és „ünnepeljük és emlékezzünk a Korán kinyilatkoztatására, mint az emberiségnek adott ajándékra”.

De mikor van a ramadán? Miért böjtölnek a muszlimok a ramadán idején? Az alábbiakat kell tudnod.

Mikor van a ramadán?

A ramadán, az iszlám naptár kilencedik hónapja március 22-én, szerdán kezdődik, és április 21-ig tart, majd az Eid al-Fitr ünneppel ér véget.

Mi a ramadán?

A ramadán sok muszlim ember számára jelentős hónap, amely magában foglalja az imát, a böjtöt, a családdal és a barátokkal való együttlétet és még sok mást.

„A legegyszerűbb válasz az, hogy ez a kilencedik hónap az iszlám holdnaptárban” – mondta Martyn Oliver, az American University Core tanszékvezetője a USA TODAY-nek. „A pontosabb értelemben az, hogy az iszlám gyakorlatban ez az egyik legszentebb ünnepi hónap”.

A muszlimok úgy vélik, hogy a ramadán hónap alatt Mohamed próféta megkapta a Koránt, az iszlám szent könyvét. Ez volt az első alkalom, amikor Isten kinyilatkoztatta Mohamednek, hogy ő próféta, akinek feladata Isten üzenetének továbbadása.

Miért böjtölnek egyes muszlimok?

A ramadán egyik fő gyakorlata a napkeltétől napnyugtáig tartó böjt. A serdülőkorba lépett muszlim embereket böjtölésre hívják, amely önmegtartóztató gyakorlat célja, hogy közelebb vigye az embereket Istenhez.

„Ez a muszlimok számára azért van, hogy emlékezzenek Istenre, hogy a jámborság és az áldozatvállalás aktusán keresztül erősítsék a vele való kapcsolatukat” – mondta Sayeed. „Mert ez kemény dolog. Nem könnyű egy teljes hónapig böjtölni, és az italtól is tartózkodni”.

A ramadán azért is van, hogy „a muszlimok jótékonysági cselekedeteket hajtsanak végre azáltal, hogy megvonják maguktól az ételt és az italt” – mondta Sayeed.

„Emlékeznek arra, milyen az, amikor az ember testi és anyagi nélkülözéssel néz szembe” – magyarázta. „Az ötlet az, hogy a muszlimokat arra hívjuk fel, hogy ebben a hónapban és az év többi részében is legyenek jótékonyabbak, mert úgymond maguk is nagyon közvetlen módon megtapasztalták a nélkülözést.”

A ramadán idején böjtölő muszlimok nem esznek ételt és nem isznak folyadékot, de ez „jelentheti a szexuális kapcsolatoktól, a dohányzástól vagy bármilyen más élvezetes fogyasztástól való tartózkodást is” – mondta Oliver.

A muszlim emberek az esti ima után egy ifṭār nevű étkezéssel törik meg a böjtöt. Ezek az étkezések gyakran közösségi események a barátokkal és a családdal. Bár az ilyen étkezéseken fogyasztott ételek közösségenként eltérőek lehetnek, az egyik leggyakoribb választás a datolya, ami arra utal, hogy Mohamed próféta datolyát evett böjtje megtörésekor.

A terhes, szoptató vagy menstruáló emberek gyakran mentesülnek a böjt alól, csakúgy, mint az idősek, a betegek és mások.

Mi a Ramadán? Miért böjtölnek a muszlimok a szent hónapban? Amit tudnod kell.

Hogyan tartják még a Ramadánt?

Néhány muszlim ember „egy további önkéntes imát” is végez, amelyet Tarawihnak hívnak – mondta Sayeed.

„Ezek kiegészítő éjszakai imák. Néha gyülekezetben, mecsetben imádkozzák őket, és minden este a Korán egy harmincadát mondják el” – mondta. „Az elképzelés tehát az, hogy a ramadán végére az a közösség vagy az imádkozó emberek elolvassák, elmondják a teljes Koránt imában. Ez egy nagyon magas szintű áhítat. Sok muszlim próbálja végigolvasni a Koránt a ramadán hónap alatt”.

A Ramadán legszentebb éjszakája a Laylat al-Qadr, amelyre a hónap utolsó 10 napján kerül sor. Ezt a napot nevezik az „Erő éjszakájának”, amikor Jibril angyal kinyilatkoztatta Mohamed prófétának a Korán első verseit.

A ramadán a jótékonysági adakozás ideje is, mondta Oliver.

„Ez az az időszak is, amikor sokat jótékonykodunk. Ez a jótékonysági adakozás időszaka, vagy olyan szervezeteknek, amelyek támogatják azokat, akik nélkülöznek” – mondta.

Mondjam azt, hogy „Boldog Ramadánt”?

Ha nem tartjuk a Ramadánt, de szeretnénk köszönteni egy munkatársunkat vagy barátunkat, aki igen, Sayeed szerint érdemes azt mondani, hogy „Ramadan Mubarak” vagy „Ramadan Kareem”.

„Az első olyan, mintha gratulálnánk a ramadánhoz. A Ramadan Kareem valójában nagyon szép. A Kareem egy nagylelkűségre és adakozásra utaló szó. Az a gondolat, hogy bár nagyon nagyfokú anyagi nélkülözést élünk át, maga a ramadán és a ramadán alatti jótékonysági cselekedetek, amelyek a muszlimok számára fokozottak, nagylelkűséget és bőkezűséget idéznek elő” – mondta.

Oliver szerint az is előfordulhat, hogy „könnyű böjtöt kívánunk valakinek, ami egyfajta elismerése annak, hogy valaki, aki részt vesz a ramadánban, éhes és fáradt lesz a nap folyamán”.

Mi az Eid al-Fitr?

Az Eid al-Fitr a ramadán végére emlékezik. Azt jelenti, hogy „a böjt megtörésének ünnepe”.

Sayeed szerint ez „a muszlimok egyik legfontosabb éves ünnepe”, amikor „azt tanácsolják nekik, hogy vegyék fel a legszebb ruháikat, és reggel menjenek ki a gyülekezeti imára”.

A gyerekek az ima után ajándékokat kaphatnak, a közösségek pedig ünnepi étkezésekre és tűzijátékra gyűlhetnek össze.

„Van egyfajta megkönnyebbülés a böjt befejezése miatt, vagy talán a teljesítés érzése, és hála azért, amink van” – mondta Oliver.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.