Miért mozgó ünnep a húsvét

A húsvét mozgó ünnep, amelyet a tavaszi napéjegyenlőség teliholdját követő első vasárnapon (azaz a márciusi teliholdat követő vasárnapon) ünnepelnek.

Ezeket a dátumokat a régi Gergely-naptárral számítják, mert az a tavaszi napéjegyenlőséget adja meg. Ahhoz, hogy megtudjuk, mikor ünnepeljük a húsvétot az új naptár szerint, 13 napot kell hozzáadnunk.

A számítások azt mutatják, hogy az ortodox húsvét dátumai április 4-től május 8-ig terjednek. Ráadásul az ortodox húsvét dátumait a tavaszi napéjegyenlőség alapján számítják ki, ezért a régi naptár szerint az ó- és az újnaptáriak is ugyanazon a napon ünneplik a húsvétot. Ezzel szemben a római katolikusok és a protestánsok a tavaszi napéjegyenlőség időpontjait az új naptár szerint számítják, így ők általában egy héttel korábban ünneplik a húsvétot, mint az ortodox egyház.

A húsvétot történetesen a nyugati és az ortodox egyházak egy időben ünneplik, amikor a tavaszi napéjegyenlőséget követő első telihold március 28-a után van.
A görög egyház 1924. március 10-én fogadta el az új naptárat, követve a görög államot, amely már 1923-ban elfogadta azt, de a húsvét és a többi mozgatható ünnep áthelyezése nélkül, amelyek még mindig a régi naptár függvényei.

A húsvét dátumának kiszámítása összetett matematikai probléma. Évekkel ezelőtt a húsvét dátumát számos táblázat, a híres húsvéti táblázatok segítségével számították ki. Ma a húsvét dátumát (mind az ortodox, mind a katolikus) bizonyos matematikai képletekkel lehet kiszámítani.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.