Miért piros a húsvéti tojás: Mi a rejtett szimbolika, és miért pirosak?

Az egyik legnépszerűbb húsvéti szokás a nagycsütörtöki tojásfestés.
Lehet, hogy az utóbbi években a tojásokat más színűre festik, bár a hagyomány pirosra kívánja őket. Tény, hogy már az ókorban, Rómában, Görögországban, Kínában, Egyiptomban is voltak színes tojások, amelyeket a tavaszi ünnepek alkalmával a termékenységet jelképező nyulakkal együtt ajándékoztak.

A tojás Krisztus sírjának szorosan zárt voltát és a feltámadás csodáját szimbolizálja. Ahogy a tojás teljesen bezáródik, de végül feltörik, és egy új „klossopoulaki” (csirkebébi) kel életre, pontosan ugyanez történt a feltámadásban is, a sír kinyílásával és a feltámadt Krisztus kilépésével, aki az élettel azonosul.

De hogy pontosan hogyan, hogyan jutunk el a piros szín kiválasztásához, az nem világos. Sokféle magyarázat létezik. A leginkább elfogadott az, hogy a piros szín Jézus vérét és áldozatát szimbolizálja. Más értelmezések szerint három különböző nő a főszereplő.

Szűz Mária és a „piros tojás” szokása

A hagyomány szerint Mária fogott egy kosár tojást, és odaadta a fia őreinek, kérve őket, hogy bánjanak vele jól! Amikor könnyei a tojásokra hullottak, azok vörösre festődtek!

Vörös tojások és Magdolna

Egy másik történet a piros tojásokat Mária Magdolnához köti. Amikor a római császár értesült Krisztus feltámadásáról, olyan lehetetlennek tartotta, mint a lehetőségét annak, hogy piros tojásokat lásson. Mária Magdolna ekkor pirosra festett néhány tojást, és odaadta neki, hogy megerősítse a tényt.

A bizalmatlan asszony

A fenti történet egy változata, azt akarja, hogy egy asszony ne higgyen Jézus feltámadásának hírében. Ezért azt mondta: „Amikor a tojások, amelyeket a kezemben tartok, pirosra színeződnek, akkor elhiszem, hogy Krisztus feltámadt”. És azok pirosak lettek! ”

A tojások színezése olyasmi volt, amit nagycsütörtökön szoktak csinálni, ezért nevezték ezt a napot vörös csütörtöknek.
Régebbi időkben az új nap kezdetével egy éjszaka alatt csinálták, hogy ne lássák a másnapi napfényt, ami a vallás szerint gyászos nap, a nagypéntek.

A használt edény új volt, és a tojások száma mindig bizonyos és szimbolikus.
Azok, akik a családjukban nemrég bekövetkezett halálesetet gyászolnak, nem színeznek tojást húsvétra. De a rokonok és a barátok hoznak nekik néhányat, a feltámadás üzenetével. Aztán rajtuk a sor, hogy hagyjanak egyet szeretett halottjuk sírjánál.

A piros a Krisztus feltámadása miatti öröm színe, ugyanakkor elrettentő szín is. A kasztoriai asszonyok nagycsütörtökön piros szőnyegeket és piros kendőket akasztanak, mert úgy vélik, hogy szerencsét hoz.
Mezimvriában a tojással vörösre festettek egy kendőt, és negyven napra az ablakba akasztották, hogy elűzzék a gonosz szemet.

Miért piros a húsvéti tojás: Mi a rejtett szimbolika, és miért pirosak?

A piros tojások feltörése.

A piros tojás feltörésének szokása Bizáncban gyökerezik, és a feltámadást szimbolizálja. Egy másik lehetőség szerint Észak-Angliából származik, mint játék: Aki a legélesebb tojást tartotta, az volt a győztes!
Azonban az első tojást, amelyik minden házban színes, nem szabad „feltörni” . Még ma is sok háziasszony a szentképek mellett tartja a következő húsvétig, mert azt mondják, hogy így nem rontja el az egész évet!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.