Szájlégzés: Miért káros az Ön számára, és hogyan lehet abbahagyni

Az orron keresztül történő légzést régóta jobbnak tartják, mint a szájon keresztül történő légzést. A „szájlégző” kifejezést legalább 1915 óta használják sértésként a buta emberre, és az ilyen emberekre néha azt mondják, hogy nem vonzóak. De bár az orron keresztül történő légzés gyakorlása nem biztos, hogy gyönyörűvé és okossá tesz, nagyon is valós hatással lehet az egészségedre, a fogaidtól kezdve a fittségedig.

James Nestor tudományos újságíróval az Instant Genius podcastben beszélgettünk. Ő a Breath című könyv szerzője: The New Science of a Lost Art, amely a Royal Society 2021-es tudományos könyvdíjának jelöltje volt. Elmondta, miért vagyunk „az állatvilág legrosszabb légzői”, mit tesz a szájlégzés az egészségünkkel, és hogyan lehet megtanítani magunkat arra, hogy az orrunkon keresztül lélegezzünk.

Szájlégzés: Miért káros az Ön számára, és hogyan lehet abbahagyni

Miért nem mindegy, hogyan lélegzünk?

A testünk automatikusan gondoskodik a légzésünkről, így azt gondolnánk, hogy alapértelmezetten úgy lélegzünk, ahogyan az a legjobb nekünk. Sajnos ez nem feltétlenül van így. „Minden alkalommal, amikor lélegeznünk kell, öntudatlanul tesszük ezt. De a probléma az, hogy lehet, hogy helytelenül vagy nem hatékonyan tesszük, és ez lehet a szokásunk” – mondja Nestor. „És akkor ezt a szokást egész életünkben magunkkal cipeljük, és nagyon komoly egészségügyi következményei lehetnek annak, ha nem megfelelően lélegzünk.”

Sőt, úgy tűnik, hogy ez egy egyedülállóan emberi probléma. „Az állatvilágban mi vagyunk a legrosszabb légzőkészségűek” – mondja Nestor. „Ez elég nagy állítás. De ha nem hisznek nekem, menjenek ki a vadonba, és nézzék meg, hogyan lélegzik az állatok.

„Ha megnézzük a főemlősöket, a gyomrukba lélegeznek. Nagyon folyékonyan, nagyon nyugodtan lélegeznek. Ha megnézel egy gepárdot, aki 100 kilométeres óránkénti sebességgel fut, nagyon nyugodtan lélegzik az orrán keresztül.”

Még az őseink is másképp lélegeztek, mint mi. Megnézhetjük az ősi emberek koponyáit, és összehasonlíthatjuk az arcszerkezetüket a miénkkel, meglepő eredményekkel.

„Meghívtak a Pennsylvaniai Egyetemre a Morton-gyűjteménybe, amely a világ legnagyobb preindusztriális koponyagyűjteménye. Több ezer és ezer ilyen dolog; koponyák Afrikából, Ázsiából, Dél-Amerikából, Polinéziából, mindenhonnan” – mondta Nestor.

„És mindegyiknek tökéletesen egyenes fogai voltak. Tehát a görbe fogak modern probléma. És az első dolog, amit megkérdezünk, hogy miért vannak görbe fogaink? Azért vannak görbe fogaink, mert a szánk olyan kicsire nőtt. És amikor a szánk ilyen kicsire nőtt, a fogak nem tudnak egyenesre nőni, ezért görbén nőnek. A kis szájjal a légutak is kisebbek, és az ezzel járó légzési és légzési problémák is.”

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.