Miért kell kerülni a glutént

Ha a gluténérzékenység bármely tünetét észleli, érdemes megfontolni a glutén elhagyását az étrendjéből. Négy olyan állapot van, amely szigorú gluténmentes diétát igényel:

Cöliákia

Az emberek körülbelül 1%-a szenved cöliákiában, az esetek többsége azonban diagnosztizálatlan marad. A cöliákiában szenvedő emberek olyan gyomor-bélrendszeri tüneteket tapasztalnak, mint a túlzott gázképződés, hasmenés, megmagyarázhatatlan fogyás és tápanyaghiány.

Miért kell kerülni a glutént

A glutén hosszan tartó fogyasztása a cöliákiában szenvedő embereknél a bélnyálkahártya károsodását eredményezi. Ez a károsodás befolyásolja az emésztőrendszer vitaminok és ásványi anyagok felszívódására való képességét. A cöliákiában szenvedő embereknél nagy a kockázata a csontritkulás, az ízületi gyulladás, a meddőség és a neurológiai problémák kialakulásának.

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS)

Egyes embereknél, akiknél irritábilis bél szindrómát diagnosztizáltak, gluténérzékenység is előfordulhat. Lehetséges, hogy a glutén megemésztése nehézségekbe ütközik anélkül, hogy cöliákiás betegségben szenvednének. Ha búzát, árpát vagy rozsot fogyasztva gyomor-bélrendszeri tüneteket tapasztal, de a cöliákia tesztje negatív, akkor lehet, hogy Önnek NCGS-e van, és gluténmentes diéta mellett javulást tapasztalhat.

Búzaallergia

A búza és más gabonafélék egyes embereknél allergiás reakciókat okozhatnak. A tipikus allergiás tünetek közé tartoznak:

  • Viszketés/viszketés a szájban vagy a torokban.
  • Bőrkiütés
  • Köhögés
  • Légszomj
  • csalánkiütés
  • Hányás/hasmenés

Az étkezési napló vezetése segíthet meghatározni, hogy az allergiás tünetek búza, árpa, rozs vagy zab fogyasztása után jelentkeznek-e.

Dermatitis Herpetiformis

A Dermatitis herpetiformis egy viszonylag ritka, gluténérzékenységből eredő bőrreakció. A bőrön elváltozások vagy hólyagok képződnek, leggyakrabban az alkaron, a térden és a fenéken. A dermatitis herpetiformisban szenvedő emberek általában cöliákiában is szenvednek, mivel ugyanazok az antitestek okozzák őket.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.