Miért kell a fácánt fellógatni

Akasztani vagy nem akasztani?

A madár felakasztásának elmélete az, hogy a hús puhább lesz, és mélyebb ízeket ad. Ez különösen igaz az izmos, öreg kakasok esetében, amelyek néhány szezonon át kóboroltak a mezőkön és a sövényekben, és tavasszal a gyanútlan sétálók lába alól kirepültek, hogy a helyi tyúkoknak imponáljanak! De a sportos fiatal madarak esetében, amelyeket oly sokan közülünk most lőni fognak, a lógás személyes ízlés kérdése.

Miért kell a fácánt fellógatni

Most, hogy már lelőttük a madarat, hogyan kell felakasztani a fácánt? Az ideális világban a madarat a lövés után a lehető leghamarabb meg kell próbálni lehűteni, ezért nem ideális, ha a nap hátralévő részében egy vadászzsákba tömjük vagy a 4×4-es csomagtartójába rakjuk – még ha gyakran elkerülhetetlen is! Mielőtt felakasztja a madarakat, vizsgálja meg őket. Ha úgy találja, hogy valamelyiknek a bélbe lőtték, vagy csúnyán elszakadt a visszahúzásnál, akkor azonnal nyúzza meg vagy vágja le főzéshez vagy fagyasztáshoz.

A napi lövészet végén a fácánokat a nyakuk köré fűzött zsineggel a fészerben lévő gerendára akasztjuk fel. A fácánokat teljesen érintetlenül hagyjuk (nem kopasztjuk vagy belezzük ki őket), és a nyakuknál fogva akasztjuk fel, hogy a vér a hasított testben maradjon. Ez segít megelőzni, hogy a hús kiszáradjon vagy megfagyjon, ha a hőmérséklet drasztikusan leesik.

A madarakat általában legfeljebb 3 napig hagyjuk lógni. Úgy tapasztaljuk, hogy a család fiatalabb tagjai jobban kedvelik a nem túl sokáig lógó fácán enyhébb ízét. Az öreg kakasos madarakat általában kimelletjük, és ennek megfelelően címkézzük fel a fagyasztózacskókat – ezeket a hosszú, lassú főzésű receptjeimhez használom, így a főzés során finom puha lesz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.