Miért van chiphiány

Az elmúlt időszakban világszerte jelentős chiphiány alakult ki, amely a számítástechnika, az autóipar és más iparágak termelését is sújtja. Ennek oka több tényezőre vezethető vissza.

Az egyik ok a koronavírus-járvány, amely jelentős hatással volt a globális ellátási láncokra és a termelésre. Azok az országok, amelyeknek erős gazdasági kapcsolatuk van Kínával, ahol a járvány kirobbant, szembesültek azzal, hogy a gyártás, a szállítás és a kereskedelem megszakad vagy jelentősen lelassul. Ez különösen érintette a chipeket gyártó cégeket, amelyek általában Kínában és Délkelet-Ázsiában vannak.

Ezen kívül az is hozzájárult a chiphiányhoz, hogy az utóbbi években az okostelefonok és a számítógépek iránti kereslet folyamatosan nőtt, és ezzel együtt a chipek iránti kereslet is. Az autóipar is jelentős mennyiségű chipet használ, amelyek nélkülözhetetlenek a modern autók működéséhez, és a pandémia hatására az autógyártás megszakadt, majd visszacsökkent.

A chipgyártók pedig nehezen tudtak alkalmazkodni a növekvő kereslethez, mivel a chipgyártás hosszú és bonyolult folyamat, és a gyártósorok kapacitása is korlátozott. Ráadásul a chipek gyártása nagyon tőkeintenzív, és a gyártósorok építése és karbantartása nagyon költséges.

Összességében a chiphiány oka tehát a gyártás és szállítás megszakadása a járvány miatt, a növekvő kereslet, valamint a chipgyártók kapacitáshiánya és a gyártás tőkeigénye. Ez komoly hatással van a gazdaságra és a fogyasztói árakra is, és az iparágak és a fogyasztók is próbálnak alkalmazkodni a helyzethez.

Miért van chiphiány

Mikor lehet vége a chip hiánynak?

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.