101 éves orvos még mindig praktizál Franciaországban

Christian Chenay francia orvos 101 éves, mégis még mindig fogad betegeket. Mi készteti arra, hogy továbbra is gyakorolja a szakmáját?
Christian Chenay a második világháború alatt kezdett el orvosként praktizálni. Gyakornokként a németek arra kényszerítették, hogy egy tífuszjárványt kezeljen. A zord körülmények és a gyógyszerhiány ellenére, ahogy Dr. Chenay mondja, sikerült túlélnie ezeket a nehéz időket.

Mégsem ez volt az egyetlen járvány, amelyben betegeket kezelt. A 2020-ban kitört koronavírus-járvány kitörése után egy nyugdíjas vallásosok számára fenntartott idősek otthonában vállalt orvosi ellátást. Valóban, ő egy hívő és elkötelezett katolikus. Akárcsak fiatalkorában, ebben a járványban is sikerült elkerülnie a fertőzést. „Az elején nem voltunk beoltva, és nem volt maszkunk. Szerencsém volt, hogy nem fertőződtem meg” – mondja a Le Parisiennek adott interjújában.

101 éves orvos még mindig praktizál Franciaországban

„Nagyon jó ritmust talált”
Dr. Christian Chenay még mindig fogad betegeket. Jelenleg 425 ember van a gondozása alatt. „Ez inkább szociális munka, mint orvosi munka” – mondja a Le Parisien című napilapnak.

Régiójában orvoshiány van, és ez az egyik oka annak, hogy továbbra is praktizál. A másik oka az orvoslás nyilvánvaló szeretete. „Könnyebb olyasmit folytatni, amit ismersz. Emellett most már nagyon könnyű naprakésznek maradni” – mondja egy interjúban.

A betegek elsősorban receptekért fordulnak hozzá. De nemrégiben elkezdett virtuális rendeléseket tartani. „Nagyon jó ritmust talált” – mondja Dr. Chenay fia. „Több beteget fogad, hetente körülbelül húszat”.

Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet és a jó kondi titka, azt válaszolta: „Nincsenek titkok. Mindig is rendszertelenül és nem túl sokat ettem. Szinte mindig két dolgot csinálok egyszerre”.

A helyi önkormányzat kitüntette őt hosszú szolgálatáért.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.