101 éves orvos még mindig praktizál Franciaországban

101 éves orvos még mindig praktizál Franciaországban

Christian Chenay francia orvos 101 éves, mégis még mindig fogad betegeket. Mi készteti arra, hogy továbbra is gyakorolja a szakmáját?
Christian Chenay a második világháború alatt kezdett el orvosként praktizálni. Gyakornokként a németek arra kényszerítették, hogy egy tífuszjárványt kezeljen. A zord körülmények és a gyógyszerhiány ellenére, ahogy Dr. Chenay mondja, sikerült túlélnie ezeket a nehéz időket.

Mégsem ez volt az egyetlen járvány, amelyben betegeket kezelt. A 2020-ban kitört koronavírus-járvány kitörése után egy nyugdíjas vallásosok számára fenntartott idősek otthonában vállalt orvosi ellátást. Valóban, ő egy hívő és elkötelezett katolikus. Akárcsak fiatalkorában, ebben a járványban is sikerült elkerülnie a fertőzést. „Az elején nem voltunk beoltva, és nem volt maszkunk. Szerencsém volt, hogy nem fertőződtem meg” – mondja a Le Parisiennek adott interjújában.

„Nagyon jó ritmust talált”
Dr. Christian Chenay még mindig fogad betegeket. Jelenleg 425 ember van a gondozása alatt. „Ez inkább szociális munka, mint orvosi munka” – mondja a Le Parisien című napilapnak.

Régiójában orvoshiány van, és ez az egyik oka annak, hogy továbbra is praktizál. A másik oka az orvoslás nyilvánvaló szeretete. „Könnyebb olyasmit folytatni, amit ismersz. Emellett most már nagyon könnyű naprakésznek maradni” – mondja egy interjúban.

A betegek elsősorban receptekért fordulnak hozzá. De nemrégiben elkezdett virtuális rendeléseket tartani. „Nagyon jó ritmust talált” – mondja Dr. Chenay fia. „Több beteget fogad, hetente körülbelül húszat”.

Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet és a jó kondi titka, azt válaszolta: „Nincsenek titkok. Mindig is rendszertelenül és nem túl sokat ettem. Szinte mindig két dolgot csinálok egyszerre”.

A helyi önkormányzat kitüntette őt hosszú szolgálatáért.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.