Hagyományos portugál húsvéti ételek

Mit esznek a portugálok húsvétkor? Megnézzük a legjellemzőbb portugál húsvéti ételeket, köztük néhány portugál húsvéti receptet.

Ismét itt a húsvét, amely az évnek azt a csodálatos időszakát hirdeti, amikor a családok összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek és lakomázzanak Portugáliában. Most, hogy a világjárvány okozta korlátozások végre megszűntek, a Semana Santa 2023 Portugáliában teljes mértékben élvezhető, és akár Portugáliában van, akár nem, mi továbbra is ajánljuk, hogy élvezze ezeket a finom portugál húsvéti finomságokat. Itt az ideje, hogy felfedezze a húsvéti szezonban Portugáliában fogyasztható ínycsiklandó hagyományos ételeket.

A portugál húsvéti ételek hagyományai az egész országban eltérőek, és az ételek régiónként változnak, de minden húsvéti ételnek van egy közös vonása Portugáliában: a bőség. A tél után a húsvét a gazdag lakomák ideje, amely a nagyböjt végét jelzi (mivel Portugália hagyományosan római katolikus ország). A vacsoraasztalok megtelnek mindennel, a kolbásztól, a likőrtől és a báránytól kezdve a hagyományos bólán át a sok finom édességig és húsvéti desszertig.

Kapcsolódjon be a húsvéti hangulatba, és tudjon meg többet a hagyományos portugál húsvéti ételekről, amelyeket mindenképpen meg kell kóstolnia!

Minho

Portugália Minho régiójában, amely az ország északi részén, Bragában és Viana do Castelóban található, a húsvéti ünnepségekhez tartozik a Compasso, a helyi pap által vezetett csoport, amely házról házra jár, és a Szent Keresztet hordozva áldást osztogat. Ami a helyieket illeti, a pap fogadására a hagyományos ételek elkészítése elengedhetetlen: a bolas recheadas (egyfajta sós tészta, hússal és kolbásszal töltve), a sült bárány és a hagyományos folar vagy pão-doce, egy édes sárga kenyér a legelterjedtebbek közé tartozik.

Az igazi portugál húsvéti élményért, amelyet otthon is könnyedén elkészíthet, érdemes kipróbálni a broinhákat (tökből vagy burgonyából készült, mazsolával töltött kis édes kenyérszerű sütemények), a pão-de-lót (az egyik leghíresebb portugál sütemény, amely tojássárgájából, egész tojásból, lisztből és cukorból készül), vagy a Felgueirasban ismert bolo de Margaride-ot és a borrachos-t (Valença do Minhóban tojásból, cukorból, zsemlemorzsából és fahéjból készült sült sütemény).

Trás-os-Montes

Ebben a régióban a húsvét szintén a folar fogyasztásával jár, hasonlóan az előbb említetthez, bár némi eltéréssel. Trás-os-Montes-ban a folar egy sós finomság, amely borjúhús, csirke, nyúl, serrano sonka és portugál kolbász, a salpicão keverékét tartalmazza. Ezek az ízletes összetevők zsíros zsírjukkal gazdagítják a tésztát. Egyes városokban a folares formája nagy és kerek, mint például Bragança vagy Mirandela, míg olyan helyeken, mint Freixo de Espada à Cinta, inkább kisebb és laposabb.

Hagyományos portugál húsvéti ételek

Beiras

Beirasban a folar édes, fahéjjal és édesköménnyel készítik, és tojással díszítik, amelyet vagy főtt vagy színes motívumokkal festenek. Covilhã-ban ezen az édes kenyéren kívül broinhas, olívaolajos sütemény vagy empanadilhas da Páscoa, egy félhold alakú, dióval vagy mandulával töltött édesség is kapható. Tudni kell azt is, hogy ebben a régióban, valamint Alentejo egyes területein a húsevéstől való tartózkodás a „Enterro do Bacalhau” ünnepéig, amely a nagyböjt végét jelzi a térségben, szokásos. Ettől az időponttól kezdve a húsvéti ételek a hagyományos húsvéti ételek középpontjában a bárány, a csirke vagy a sertéshús áll.

Alentejo

Portugália Alentejo régiójában a bárány a show sztárja, és az állat minden egyes részét felhasználják néhány látványos húsvéti étel elkészítéséhez. A belsőségeket a sarapatel elkészítéséhez használják, és még a bárány agyvelőjét is megfőzik, ami csemegének számít, és semmiképpen sem a gyengébbik nemnek való. Találhatunk még queijadas-t (sajtos süteményeket), bolos fintos-t és, mint Portugália nagy részén, folar-t is.

Elvasban megtalálható a hagyományos doce pascal („húsvéti édesség”), amely a gyíkoktól a bárányokig, valamint a kis csibékig és galambokig terjedő állatformájú, majd fehér mandulával és főtt tojással borított sütemény. Castelo de Videben szintén megtalálható ez az édesség, de állatok helyett általában dupla szív alakú.

Algarve

Algarve-ban az eddig ismertetett hagyományos ételek széles választékával találkozhatunk, de az egyikük egy olyan finom csavart kínál, amelyet mindenképpen meg kell kóstolnunk. Az ország legdélebbi régiójában ugyanis egy másfajta folarral találkozhatsz, a folar de folhas néven, amely ennek a portugál húsvéti finomságnak az édes változata. Az algarvei falar fő összetevői fahéj, barna cukor, citrom és vaj.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.