Miért nem volt király Fülöp herceg

Bár a királynő felesége volt, nem véletlenül nevezték el hercegnek.

Fülöp herceg 2021. április 9-én, 99 éves korában hunyt el, miután évtizedekig a korona szolgálatában állt a nyilvánosság előtt. II. Erzsébet királynő férjeként ő volt a brit történelem leghosszabb ideig szolgáló királyi hitves, több mint 70 évig állt mellette. Fontos szerepében a történelmi előzményeknek és a királyi hagyományoknak megfelelően a Fülöp herceg címet viselte – Fülöp király helyett.

Az alábbiakban mélyebb pillantást vetünk a címére és annak jelentőségére.

Miért nem volt király Fülöp herceg

Fülöp herceg hercegi hitves volt.

Egy uralkodó király vagy királynő házastársát nevezik hitvesnek. A brit királyi családban a király feleségét queen consortnak nevezik, de a királynő férjét herceg consortnak, nem pedig király consortnak.

Fülöp herceg az Edinburgh hercege, Merioneth grófja és Greenwich bárója címet is megkapta, miután 1947-ben feleségül vette a királynőt.

Felesége, II. Erzsébet királynő 1953-as koronázási ceremóniáján nem koronázták meg. A királynő azonban 1957-ben hivatalosan is az Egyesült Királyság hercegévé tette, amit a Town & Country szerint egy új levélpapírban jelentett be.

Görögország hercege volt.

Fülöp herceg görög-dán hercegként született. András herceg fia, aki szintén a görög és dán hercegi címet viselte, és Alice battenbergi hercegnőé. Családja elhagyta szülőhazáját, Görögországot, miután az országban politikai zavargások törtek ki.

Felvette a család vezetéknevét, a Mountbatten nevet, amikor honosított brit alattvaló lett, és lemondott királyi címeiről, hogy feleségül vehesse Erzsébet hercegnőt (a mai II. Erzsébet királynő) – olvasható a hivatalos királyi honlapon.

Ő volt az ötödik uralkodó brit királynő hitvese.

Ezt a hivatalos királyi honlap közölte. A korábbi királynők hitvesei voltak: II. Fülöp spanyol király, I. Mária férje; III. Vilmos, II. Mária férje és társuralkodója (bár II. Jakab lányaként közelebb állt a trónhoz); György dán herceg, Anna királynő férje (ő nem kapott címet); és Albert herceg, aki 1857-ben lett Viktória királynő hercegi hitvese.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.