Miért olyan drága a szarvasgomba?

2014-ben egy 4,16 kilós fehér szarvasgomba – az úgynevezett „világ legnagyobbja” – 61 250 dollárért kelt el a Sotheby’s árverésén. Ez valójában kedvező ár volt a túlméretezett gombáért: A bőséges olaszországi esőzéseknek köszönhető nagy termésnek köszönhetően a nagykereskedelmi árak 50 százalékkal csökkentek a két évvel ezelőttihez képest.

2016-ban a Mental Floss beszélt Vittorio Giordanóval, az 1852-ben Olaszországban alapított Urbani Truffles USA alelnökével és szarvasgurujával, hogy kiderítse, miért olyan drága a szarvasgomba.

A szarvasgomba kiszámíthatatlan természete

Az Urbani fehér szarvasgombája, amely ritkább és drágább, mint a fekete szarvasgomba, még mindig Olaszországból származik. (Horvátországban is megtalálhatóak).

„A szarvasgomba vadon termő termék, természetes termék. Nem lehet termeszteni vagy ellenőrizni” – magyarázta Giordano. Ez a kiszámíthatatlanság is hozzájárul ahhoz, hogy a szarvasgomba extrém árakat tud elérni.

Az emberek generációk óta próbálkoznak a szarvasgomba termesztésével, de hiába. És bár az Egyesült Államokban és Ausztráliában a közelmúltban gesztenye-, tölgy- és mogyorófák telepítésével próbáltak szarvasgombának kedvező élőhelyeket létrehozni, a termés szerény sikert mutatott, a termés nem volt számottevő; ritkán sikerült megmenteni a teljes szarvasgombát.

Ehelyett Urbani egy több ezer emberből álló hálózattal együttműködve szarvasgombára vadászik Olaszország-szerte. „Egyetlen szarvasgomba-vadász egy kutyával kis mennyiséget találhat – két uncia, három uncia, negyed font -, így sok emberre van szükségünk ahhoz, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a szükséges mennyiséget be tudjuk gyűjteni” – mondta. A sok alkalmazott csak tovább növeli az árat.

A kutyák szerepe a szarvasgomba vadászatban

Régebben a képen a kutya helyét a disznók vették át. A nőstény – és csakis nőstény – disznók voltak az eredeti szarvasgomba-keresők; a szarvasgombának tesztoszteronszaga van a disznóhölgyek számára, így könnyen és lelkesen keresik őket.

Miért olyan drága a szarvasgomba?

A disznókkal azonban van egy probléma.

„A disznók megeszik a szarvasgombát. Nem akarják visszaadni a terméket” – mondja Giordano. Ezért kutyákat képeztek ki arra, hogy az orrukat az ügy érdekében használják; cserébe csak egy jutalomfalatot kérnek a kezelőjüktől. (Olaszországban egyébként 1985 óta tilos a sertéseket szarvasgombára vadászni, mert az állatok a szarvasgomba illatának megszerzéséért folytatott buzgóságukban megrongálják a szarvasgombaágyásokat). Urbani honlapja szerint a legjobb szarvasgomba-vadász fajták a Lagotto Romagnolo, a Bracco és a Pointer, de használnak labradort, beagle-t, szettert és cocker spánielt is.

Hogyan befolyásolja a szállítás a szarvasgomba árát

Miután a szarvasgombát kiásták – és az értékes lelet egy részét visszahelyezik a földbe, hogy spóraként működjön és újra szaporodjon -, a szarvasgomba tányérra kerülésének kérdése is felmerül. A szarvasgomba azonnal elkezd vizet veszíteni a párolgás miatt, amint kiássák. Ennek leküzdése érdekében minden költséget megspórolnak, hogy a szarvasgombát eljuttassák oda, ahová kell.

„A szarvasgombát, amelyet az éttermeknek és a forgalmazóknak szállítunk, kevesebb mint 36 órával azelőtt, hogy a föld alá került volna Olaszországban” – mondja Giordano. És az ennek megvalósításához szükséges költségek összeadódnak. A fekete szarvasgomba, a leggyakoribb fajta, jelenleg 103 dollárba kerül unciánként, míg a fehér szarvasgomba 300 dollárba kerül unciánként. De a sokkal kedvezőbb árú szarvasgombavaj is nagyon finom.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.