Miért van jód az asztali sóban?

Néha a vacsoratársad annyira érdektelen, hogy talán elkezded elolvasni az asztali só címkéjét. Ha ez történik veled, akkor talán kíváncsi leszel, hogy miért van a són a „jódozott” felirat. Mit jelent ez, és mi az előnye?

A jód hozzáadása a sóhoz hagyományosan egy kissé alattomos módja annak, hogy a fogyasztók étrendjében elegendő mennyiségű mikrotápanyagot biztosítsanak, ez a gyakorlat nem különbözik a fluor hozzáadásától a vízhez. A jódot a szervezet nem termeli, de kis mennyiségben szükséges a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Lehetővé teszi a pajzsmirigy számára, hogy tiroxint, egy olyan hormont állítson elő, amely számos testi funkció szabályozásában segít, beleértve a szellemi éleslátást is. Ha a jód hiányzik, pajzsmirigy-alulműködés léphet fel. Ez pajzsmirigyduzzanathoz (golyva), szellemi károsodáshoz vagy akár születési rendellenességekhez is vezethet.

A jód természetes módon a tengerparti területeken található meg, és a tápanyagot számos tengeri élelmiszerből, többek között halakból és tengeri algákból nyerhetjük (a tejtermékek és egyes gabonafélék szintén gyakori forrásai). Akkor miért adjuk hozzá a sóhoz? A 20. század elején a jódhiány gyakoribb volt; így az az aggodalom is, hogy az élelmiszerekben található jód nem elegendő a pajzsmirigy támogatásához. Az Egyesült Államok egyes területeit, például az északnyugati országrészt, „golyvaövezetként” is ismerték, mivel nem voltak tengerparti élelmiszerforrások. A svájciakat utánozva az amerikai tisztviselők jódot adtak (kálium-jodát vagy jodid formájában) az asztali sóhoz.

Miért van jód az asztali sóban?

A pozitív hatásokat gyorsan észrevették: Michiganben, ahol először 1924-től árultak jódozott sót, a strúmában szenvedők száma 10 év alatt 30 százalékról mindössze 2 százalékra csökkent.

A változatosabb táplálkozásnak köszönhetően azonban az amerikaiakat ma már ritkán fenyegeti a jódhiány kockázata. Általánosságban elmondható, hogy a sóból származó jódra nincs szükség. Kivételt képeznek a terhes nők, akiknél néha fennáll az alacsony szint kockázata, és ha orvosuk javasolja, vitaminpótlást kell szedniük. Emellett azoknak, akik nem esznek sok halat vagy isznak tejet, érdemes lehet odafigyelniük arra, hogy máshonnan szerezzenek jódot.

A jódozott só folyamatos jelenléte inkább csak egy olcsó biztosíték, mint bármi más. Azok számára, akiknek az étrendje nem biztosít jódot, néhány szórásnyi sónak el kell hárítania a hiány hatásait. Mivel a jód olcsó – talán csak 1 dollár a só tonnája – és mértékkel általában biztonságosan fogyasztható, valószínűleg továbbra is az étkezőasztal része marad.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.