Hány csont van az emberi testben?

Ha egy általános iskolai természettudományos vetélkedőn veszel részt, a Jeopardy! versenyen vagy kocsmai kvízjátékon, az emberi testben található csontok számával kapcsolatos kérdésre a válasz valószínűleg 206. (Vagy a Jeopardy! esetében: „Mi az a 206?”).

De az az elképzelés, hogy minden embernek szépen 206 csontja van, egyfajta tévhit. Először is, ez csak a felnőttekre vonatkozik. A csecsemők valahol 270-300 csonttal születnek, amelyek közül néhány teljesen porcból áll. Ahogy a csecsemő növekszik, egy csomó csont összeolvad és elmeszesedik, csökkentve ezzel a csontok számát. A csecsemőknek például jellemzően 33 csigolyájuk van, míg a felnőtteknek 24. A felkarcsontjuk – a felkarcsont – pedig korábban három-négy részből állt.

Hány csont van az emberi testben?

Érthető módon évekbe telik, amíg ez a folyamat végbemegy. A Popular Science szerint a legtöbb csontod a pubertáskor körül állt be a végleges formájába. Egyesek azonban még jóval ezen időpont után is tovább nőnek; lehet, hogy a húszas éveid közepén jársz, mire a kulcscsontod véget vet az életednek.

Nem is beszélve azokról az emberekről, akiknek sosem lesz pontosan 206 csontjuk. Vannak, akiknek van egy plusz csigolyájuk, az L6-os, a gerincük ágyéki részének tövében. Másoknak további szezámcsontjaik vannak: borsó alakú kiemelkedések az izmokban vagy inakban a láb-, kéz- és csuklóízületek közelében. És bár a legtöbb embernek 24 bordája van – 12 mindkét oldalon -, nem ritka, hogy valakinek ennél egy-kettővel több van. Ezek a nyaki bordák a többi borda felett helyezkednek el. Az, hogy 10 ujjnál kevesebb vagy 10-nél több ujjal és 10 lábujjal születtél, szintén nyilvánvalóan befolyásolhatja a végső csontok számát.

Röviden: 206 a leggyakoribb válasz a kérdésre, de nem ez az egyetlen válasz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.