Hány foga van az embernek?

A csigáknak több ezer foguk van. A vízidisznóknak viszont nincsenek. Az ember valahol e két állat között helyezkedik el – és sokkal közelebb van a spektrumnak a vízilóhoz.

De pontosan hány fogunk van? Jó eséllyel te is meg tudod válaszolni a kérdést, ha megszámolod a saját fogaidat. A Live Science beszámolója szerint egy felnőtt embernek általában 32 foga van, ha nem távolították el a bölcsességfogait, és 28, ha igen.

Gyöngyházfogainkat helyzetük, alakjuk és funkciójuk alapján kategóriákra osztjuk. Elöl és középen található a nyolc metszőfog – négy a felső és négy az alsó -, amelyek segítenek a harapásban és a beszédben. A legkülső metszőfogak mellett egy-egy szemfog vagy szemfog található, amelyek közül a négy különösen hegyes, és kiválóan alkalmasak a keményebb ételek átszakítására. Ezután következik a nyolc premoláris, más néven bicuspidák, amelyek segítik a nyolc moláris fogat a rágásban. A négy bölcsességfog, amelyeket néha „harmadik őrlőfognak” is neveznek, a leghátsó fogak következnek.

Hány foga van az embernek?

Ez a 32 fogas felállás nem egyezik tökéletesen a babaváltozattal. Csak 20 tejfoggal születünk: nyolc metszőfoggal, négy szemfoggal és nyolc őrlőfoggal. És ha emlékszik a saját összecsapásaira a Fogtündérrel – vagy tanúja volt, hogy egy gyerek mostanában veszíti el a fogait -, akkor emlékezhet rá, hogy a metszőfogak gyakran először esnek ki, általában 6 és 8 éves kor között. A tejfogak általában a tizenéves kor előtt kihullanak.

Ennek ellenére minden ember fogászati pályája egy kicsit más, és nem minden felnőttnek van 28 vagy 32 foga. Ahogy a Colgate elmagyarázza, egyes fogak szuvasodás, reflux okozta erózió vagy más körülmények áldozatául esnek. A fogak agenezise egy ritka genetikai rendellenesség, amikor néhány fog egyszerűen hiányzik. Más embereknek extra fogai vannak, ezeket nevezzük számfeletti fogaknak.

De függetlenül attól, hogy hány fog van a szájában, szorgalmasan kell mosnia őket (a helyes módon).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.