Mennyi ideig tárolható általában egy palack bor, miután felbontották?

A borral kapcsolatban számos fülledt szabály létezik, kezdve attól, hogy milyen tárolóedényben kell lennie, egészen addig, hogy milyen drágának kell lennie. Az egyik legelterjedtebb mítosz az, hogy egy üveg bort még a felbontás napján el kell fogyasztani. Bár igaz, hogy a bor abban a pillanatban oxidálódni kezd, amikor a dugó kikerül, ez még nem ok arra, hogy egy liternyit egyedül elkortyolj belőle, vagy a maradék folyadékot a lefolyóba öntsd. A Bon Appétit szerint egy nyitott üveg bor még több napig is jó – feltéve, hogy tudod, hogyan kell megfelelően tárolni.

Ha felpattintasz egy új üveg cabernet-t, csak azért, hogy igyál egy-két pohárral, tartsd meg a dugót. A dugók évszázadok óta fontos részét képezik a borkészítésnek. Az anyag elég sűrű ahhoz, hogy frissen tartsa a folyadékot anélkül, hogy teljesen elzárná a levegőt. A minimális mennyiségű oxigén lehetővé teszi, hogy a bor ízei tovább fejlődjenek, míg a túl sok oxigén fanyar, kellemetlen ízt eredményez.

Mennyi ideig tárolható általában egy palack bor, miután felbontották?

Ha befejezte a bor kitöltését, nyomja vissza a dugót a palackba, hogy megakadályozza, hogy további oxigén jusson az italba. Ha megsérült vagy véletlenül kidobta a dugót, egy kis műanyag fólia gumiszalaggal, alumíniumfólia vagy egy újrafelhasználható borosüvegdugó is beválik.

A felbontott bor hűtőszekrényben való tárolása korlátozza a bor más károsító elemeknek, például a hőnek és a fénynek való kitettségét. A hűtőszekrényben a legtöbb vörös- és fehérbor két-öt napig tart, mielőtt az ízük romlani kezdene. A habzóborok azonban körülbelül egy-három nap után már nem ihatóak, egyes természetes borok pedig egy nap alatt megromolhatnak. A szupermarketekben kapható, erősen tanninos vörösborok általában a leghosszabb ideig tartanak ki a felbontás után, élettartamuk akár hét nap is lehet.

Mivel a szavatossági idő borfajtánként nagyon eltérő, a legjobb módja annak, hogy megítélje, mennyire friss a palackban lévő bor, ha megkóstolja. A túlságosan oxidált bornak nincs jó íze, de ha egy próbakortyot iszol belőle, attól még nem leszel rosszul. Ha inkább elkerülné, hogy potenciálisan romlott bort igyon, a minőségét látás és szaglás alapján is megítélheti. A barna színű és/vagy ecetes szagú bor oxidálódott, ami azt jelenti, hogy ideje kidobni, és kinyitni egy új palackot.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.