Mi a fehér spárga?

A tavasz a spárga szezonja, és a zöldség egy szokatlan fajtáját ilyenkor könnyebb megtalálni. A termelői piacon járva a megszokott zöld spárgaszárak mellett halvány, elefántcsontszínű spárgaszárakat is felfedezhet. Bár ízük és megjelenésük különbözik, a fehér és a zöld spárga ugyanaz a növényfaj, amely életciklusának különböző szakaszaiban van.

A Taste of Home szerint a fehér spárga egyszerűen olyan spárga, amelyet nem ér napfény. Amikor a fiatal termés a föld alatt nő, színtelen. Csak miután a szárak átütik a felszínt, és megkapják az első napfényt, indul be a klorofilltermelés, ami a jellegzetes zöld árnyalatot adja.

Mi a fehér spárga?

A gazdák örökké fehéren tarthatják a spárgát, ha megtagadják tőle a napfényt. A fogyasztóknak eladott fehér spárgát vagy sötét környezetben termesztették, vagy még azelőtt betakarították, hogy a spárga áttörhetett volna a talajon. A zöld spárga viszont a föld felett volt kitéve az elemeknek.

Most, hogy már tudja, hogyan termesztik a fehér spárgát, már csak az a kérdés, hogy miért. Miután lehúztad a fás külső réteget, a halványabb fajta zsengébb, mint a klasszikus változat, és édesebb, enyhébb íze a fehérrépához vagy a borsóhoz hasonlítható. Ezek a tulajdonságok egyes zöldségkedvelők körében csemegének számítanak. A németek különösen kedvelik a fehér spárgát – vagy ahogy ők nevezik, a spárgát -, és az európai ország egész tavasszal spárgafesztiválokkal ünnepli a termés érkezését.

Ha szereted a spárgát, de nem szereted, hogy szagos lesz tőle a pisilésed, akkor remélheted, hogy a fehér fajtában találsz illatmentes alternatívát. Sajnos ez a furcsa mellékhatás az egyik közös vonása mindkét fajtának. A spárga minden árnyalatban tartalmaz aszparaginsavat, amely kéntartalmú vegyületekre bomlik le emésztőrendszerünkben. Amikor (vagy ha) olyan ember vizeletszagát érezzük, aki spárgát evett vacsorára, akkor valójában a kén az, amit kiszagolunk. Reménykedj, hogy te is azon 20-40 százalékhoz tartozol, akik nem érzékelik a szagot, ha valaha is ki kell menned a mosdóba egy spárgafesztiválon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.