Mi a különbség a fehér sajt és a sárga sajt között?

Mi a különbség a fehér sajt és a sárga sajt között?

A helyi szupermarket sajtos folyosóján valószínűleg halvány krémszínű, napsárga és mély narancssárga sajtok sorakoznak. A sajtok színesebb árnyalatai annyira elterjedtek, hogy egyes esetekben már alapértelmezetté váltak. (A világosabb cheddar a fehér cheddar feliratot viseli, míg a narancssárga fajta egyszerűen csak cheddar.) De a legtöbb tömb, szelet és kerék sajt, amely nem fehér, technikailag természetellenes. A ma kapható sárga és narancssárga sajtok pedig egy 17. századi hagyomány termékei.

A sárga sajt története

Az NPR szerint az Angliában évszázadokkal ezelőtt készült sajtok többsége béta-karotinban gazdag fűvel táplált tehenektől származott, ami aranyszínű tejet eredményezett. Ez a színes minőségi jel a 17. század körül kezdett eltűnni. Ahelyett, hogy a tehén tejszínét beépítették volna a termékükbe – ami a sajt színét adta -, a sajtkészítők külön kezdték el árulni, vagy extra bevételért vajjá dolgozták fel. Ennek eredményeképpen fehér sajtot kaptak, amelynek zsírtartalma és íze alacsonyabb volt, mint a sárga és narancssárga fajtáké.

A vásárlók észrevették a különbséget, és rájöttek, hogy ugyanazon az áron kevesebb terméket adnak el nekik. Hogy elhitessék a vásárlókkal, hogy ugyanazt a jó minőségű árut kapják, amire emlékeztek, a sajtkészítők élelmiszerfestéket kezdtek használni az alacsony zsírtartalmú sajtokban. Az olyan adalékanyagok, mint a sáfrány, a körömvirág és a sárgarépalé ugyanolyan színessé – és egyes esetekben élénkebbé – tették a sima fehér tejtermékeket, mint a teljes tejfölös változatot. Ezek a színezékek fokozatosan kiestek a népszerűségből az annatto, a trópusi achiote fa magjából nyert narancsvörös ételfesték javára. Ez adja a sajtok gazdag, sárgás-narancsos színét, és ma már a kis gazdaságokban készült cheddartól a Kraft makaróni és sajtig mindenben ezt használják.

Sárga vs. fehér sajt: Mi a különbség?

A sárga színezék használata a sajtkészítésben megmaradt, de már nem szolgálja eredeti célját. Az évek során a sajtkészítők kezdték meglátni az olyan adalékanyagok, mint az annatto használatának egy másik előnyét: A festett sajtok még akkor is egységesnek tűnnek, ha különböző árnyalatú tejből készülnek (ami gyakran előfordul). A fogyasztók is elvárták az élénk narancssárga árnyalatot bizonyos sajtoktól, ahogyan a 17. században a fogyasztók természetes aranyszínt vártak a fűvel táplált sajtoktól.

A legszínesebb ma kapható sajtok általában az amerikai és a cheddar, de mindkét sajt kapható visszafogott fehér árnyalatokban is. Mi a különbség a két szín között? Ami az ízt illeti, nincs. Az ugyanannyi ideig érlelt sajtok íze ugyanolyan lesz, még akkor is, ha az egyik szemet gyönyörködtetőbb árnyalatú. De nem mindenkinek csak az esztétika alapján kell kiválasztania az ékek színét. Bár a fogyasztók többsége nem érzékeli a sárga sajtban lévő annattót, az adalékanyag egyes dióallergiásoknál reakciókat válthat ki. Az annattoallergiával kapcsolatos gyakori tünetek közé tartozik a csalánkiütés, a légzési nehézség és a gyomorfájdalom. Az ilyen reakciók azonban ritkák, és a legtöbb sajtrajongónak egy vak kóstolóteszt során a fehér cheddar és a sárga cheddar megkülönböztetése is gondot okozna.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.