Mi okozza a szivárványt, ha nincs eső?

Ha egy eső után kisüt a nap, a szivárvány megjelenése nem lepne meg – ezek ugyanis klasszikus szivárványos körülmények. Az történik, hogy a Napból érkező fényhullámok először elhajlanak és sebességet változtatnak (ezt nevezik fénytörésnek), amikor az esőcseppekbe jutnak; majd visszaverődnek (visszaverődnek) a cseppek ellentétes oldaláról, és azon az úton távoznak, amelyen bejöttek, és ismét megtörnek, ahogy a környezetük vízből levegővé változik. Mivel a színek különböző szögekben törnek meg, különböző rétegekből álló csíkot alkotnak.

Ennek ismeretében úgy tűnik, hogy eső nélkül lehetetlen lenne szivárványt létrehozni. Akkor hogyan történik?

Mi okozza a szivárványt, ha nincs eső?

Ahogy Rachael Witter New York-i meteorológus a 96.1 The Eagle rádiónak elmondta, lehetséges, hogy a szivárvány, amit lát, valóban eső miatt alakult ki – de az eső elpárolgott, mielőtt a földre ért volna. Az ilyen típusú csapadékot virgának nevezik, és néha egy felhő alatt húzódó elmosódott foltként látható.

Az eső azonban nem az egyetlen olyan víztípus, amelyről ismert, hogy színes csíkot vagy ívet okoz az égen. Egy egész sor jelenség fordul elő, amikor a fény megtörik és visszaverődik a légkörben lévő jégkristályokról. Ezen úgynevezett glóriajelenségek némelyike nem szivárványszínű – mint például a fényoszlopként ismert fénycsóva, amely gyakran a felkelő nap fölé nyúlik. Mások azonban valóban színeket mutatnak, és hogy melyik alkategóriába tartoznak, az elsősorban a szögektől és a Nap helyzetétől függ. A 22°-os glória például egy 22 fokos sugarú fénykör, amely a Nap körül alakul ki (a Hold körül is kialakulhatnak). Néha e glória mentén szivárványos foltok, úgynevezett parhelia – más néven „napkutyák” vagy „látszónapok” – is megjelenhetnek.

A körkörös vízszintes ív vagy „tűzszivárvány” a színes naphalo egy olyan típusa, amely a horizonttal párhuzamosan fut, és csak akkor fordulhat elő, ha a Nap 58 fok felett van. Ennek ellentéte a circumzenithális ív, amely akkor fordul elő, amikor a Nap 32 foknál alacsonyabban áll.

Bár technikailag egyik sem szivárvány, a fénytörés és a víz közös bennük. Emellett mind hasonlóan ragyogó látványt nyújtanak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.