Miért csókolóznak az emberek szilveszter éjfélkor?

Szilveszter éjfélkor, szilveszter és újév napján emberek milliói teszik félre minden párkapcsolati sérelmüket, és csókolóznak együtt a párjukkal. Alternatívaként pedig csókolóznak valakivel, akit csak most ismertek meg. Vagy esetleg mindkettővel.

Miért csókolóznak az emberek szilveszter éjfélkor?

De miért? Mikor vált a csókolózás újévi hagyománnyá?

A Reader’s Digest szerint a válasz részben az ókori Róma hedonistáira vezethető vissza. A december 17. és 23. között tartott római Saturnalia téli fesztiválon, amelyet a mezőgazdasági isten, Szaturnusz tiszteletére tartottak, a bulizni vágyók alaposan berúgtak, és láthatóan kézzel fogdosták egymást (csókolózás is volt bőven).

A rómaiak azonban a csókot nem tekintették semmilyen tényleges hagyomány részének. Ez a vikingekre hárul, akik a Hogmanay nevű téli fesztivált úgy ünnepelték, hogy csókkal kívántak egymásnak boldog új évet. Ezek nem feltétlenül romantikus csókváltások voltak, hanem üdvözletek a barátoknak és a családtagoknak.

A hagyomány később elterjedt a különböző kultúrák folklórjában, és valószínűleg a német bevándorlók érkezésével került Amerikába az 1800-as években. Egy korai, 1863-as nyomtatott említés a német ünneplőkről megjegyzi, hogy éjfélkor „szívélyes csókokat” adtak egymásnak. Az amerikaiak gyorsan átvették, és a csók hamarosan ugyanolyan mindennapossá vált, mint az egymásra koccintás.

Népszerűségének másik fontos oka lehetett az elektromosság megjelenése is. Az éjféli összejövetelek a villanykörték megjelenésével praktikusabbá váltak; ez pedig azt eredményezte, hogy általában véve több vidámság terjedt el.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.