Miért vannak a kerek pizzák négyzet alakú dobozokban?

Ha olyan vagy, mint a legtöbb ember, akkor túlságosan lefoglal a pizzaevés ahhoz, hogy megállj és elgondolkodj azon, hogyan került a pizza a konyhapultra. Ha azonban elég sokáig elgondolkodik rajta, talán furcsának találja, hogy a pizzák általában négyzet alakú vagy más, a kerek héjtól geometrikusan eltérő dobozokban kerülnek forgalomba. Akkor miért nem kerek kartondobozokban érkeznek a pizzák?

Leginkább azért, mert a pizzaipar nem igazán törődik azzal, hogy megzavarja a kartonpapír-ipart. A kartondobozokat általában élekkel gyártják (azaz négyzet vagy téglalap alakúak), mert így egy darabban, valamint szépen egymásra rakva is elkészíthetők.

Miért vannak a kerek pizzák négyzet alakú dobozokban?

A kerek pizzásdobozok gyártásának előnye elsősorban esztétikai lenne. Nem fog helyet megtakarítani egy szegélyes dobozzal szemben. A fagyasztott pizzák esetében a függőlegesen egymásra helyezett pizzáknál fennáll a veszélye annak, hogy kigurulnak a helyükről. Ez egyszerűen rossz pizzakezelés.

Természetesen vannak kivételek. Sok pizzéria kínál lapos vagy szicíliai stílusú pizzákat, amelyeket téglalap alakban tálalnak, és jobban illeszkednek egy téglalap alakú dobozhoz. Néhány lánc pedig eljátszott a hagyományos pizzásdoboz formával. A Domino’s hatoldalú, elülső szélei kúposak, hogy csökkentse a felhasznált kartonpapír mennyiségét és a vállalat szénlábnyomát. (Állítólag a pizza így nem csúszik el.)

A pizza nem mindig volt szögletes kartonpapírra utalva. Az 1800-as években az utcai árusok stufákban, azaz hordozható fémtartályokban szállították a pitét, amelyek melegen tartották azt. Amikor a pizza népszerűsége a háború utáni Amerikában egyre nőtt, a pizzériák egyetlen darab kartont használtak támasztékként, majd a pitét egy papírzacskóba csúsztatták. Végül a hullámkarton megtalálta a megfelelő egyensúlyt a hő megtartása és a nedvesség megkötése között. (Ezek a szigetelt szállítóhüvelyek is segítenek.)

Láthatjuk-e valaha a pizzásdoboz radikális újragondolását? Néhányan már megpróbálták. 2010-ben az Apple szabadalmat nyújtott be egy kerek pizzásdobozra, amely lyukakkal rendelkezik, hogy a nedvesség el tudjon távozni. Ezt használják a vállalat éttermeiben. Egy másik cég, a World Centric 2018-ban tervezett egy komposztálható kerek dobozt, amelyet pizza újramelegítésére lehet használni. Egy hasonló terméket a Pizza Hut 2019-ben tesztszerűen forgalmazott. Mindegyik terv azzal büszkélkedett, hogy a pizzákat hosszabb ideig tartja melegebben és ropogósabban, de egyik sem vált mindenütt elterjedté.

Többnyire még mindig szögletes dobozokkal találkozhatunk. A pizza végül is arról szól, hogy az ismerősben találjuk meg a kényelmet.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.