Mitől olyan savanyú a savanyú cukorka?

A savanyú cukorka ízében nincs semmi finomság. Akár a Sour Patch Kids, akár a savanyú gumicukrot kedveli, egy harapás a szemet gyönyörködtető, a szájat összeszorító érzéssel jár, amely a függőség és az elviselhetetlenség között ingadozik. Ugyanez az íz a természetben olyan gyümölcsökben fordul elő, mint a citrom és a lime, de hogyan csomagolják az édességgyártók a savanykás ízt a feldolgozott finomságokba?

A Mashed szerint, amikor az ízlelőbimbóink a savanyú édességre reagálnak, valójában savakat ízlelünk. A sav a romlott gyümölcsökben vagy tejtermékekben alakulhat ki, és az erős reakció, amit a nyelvünkre érve tapasztalunk, a szervezetünk figyelmeztetése arra, hogy amit eszünk, káros lehet. Az emberek nem születnek úgy, hogy szeretik a savanyú dolgokat, de a keserűséghez és a fűszerekhez hasonlóan a szerzett ízlés révén megszerethetik az ízeket.

A citromsav, amely természetes módon a citrusfélékben fordul elő, a legtöbb savanyú rágcsálnivaló összetevőlistáján szerepel. Ahhoz, hogy az édességek íze ilyen csípős legyen, az élelmiszergyártók saját citromsavat állítanak elő. Ezt úgy teszik, hogy cukrot etetnek mikroorganizmusokkal, amelyek az erjesztésnek nevezett folyamat során savas mellékterméket választanak ki.

Az almasav a savanyú édességek másik gyakori összetevője. A természetben olyan gyümölcsökben fordul elő, mint az alma és a paradicsom, és a citromsavhoz képest kevésbé pikáns. Az édességgyártók kihasználják viszonylag enyhe ízét, és hidrogénezett pálmaolajjal vonják be. Ahogy az olaj feloldódik a szájban, időzített felszabadulási mechanizmusként működik, és „lassan égető” hatást kelt, amely kiegészíti a citromsav robbanékony erejét.

Mitől olyan savanyú a savanyú cukorka?

A leggyorsabb módja annak, hogy a cukorkák szerelmesei által áhított harapási élményt nyújtsuk, ha a finomság felületére töltjük. A homokszerű bevonat, amelyet sok savanyú rágógumi – köztük a Sour Patch Kids, a Sour Punch Straws és a Trolli Sour Brite Crawlers – külsején láthatsz, savból vagy azt tartalmazó keverékekből áll. Ezek különböző savak kombinációját tartalmazhatják, többek között borkősavat, tejsavat és fumársavat, valamint citromsavat és almasavat. Azáltal, hogy a kulcsfontosságú összetevőt az édesség felületén koncentrálják, a fogyasztók garantáltan ízlelésben részesülnek, amint a szájukba kerül.

Van még egy összetevő, amely elengedhetetlen a savanyú cukorkák mámorához, és amelyet nem találsz a doboz hátulján. A nyál fontos szerepet játszik az érzékeket elborító, ráncosodó érzésben. Amikor egy sav egyesül a nyállal, a sav hidrogénionokat szabadít fel, amelyeket a nyelvünk savanyúnak jelez. Ezért van az, hogy a savanyú cukorkát a nyelvünkön tartva, a kémiai reakciót meghosszabbítva, fokozhatjuk annak érzékelt intenzitását.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.