Tényleg hűteni kell a vajat?

Sokat elárul egy emberről, hogy hol tárolja a vajat. A hűtőszekrényben? Valószínűleg túlságosan óvatosak a biztonságos élelmiszerekkel kapcsolatban, és nem bánják, ha egy nem együttműködő pálcikával kell megküzdeniük, amit pirítóssá kell pépesíteni. A pulton? Túlságosan elfoglaltak ahhoz, hogy a kenési problémákkal foglalkozzanak. Valami olyan állagút szeretnének, mint a joghurt.

De vajon a szobahőmérsékletű vajasok vállalnak-e bármiféle kockázatot? Tényleg hűteni kell a vajat?

A válasz: valószínűleg jó ötlet a vajat a hűtőben tartani, de van néhány dolog, amit tudnod kell.

Tényleg hűteni kell a vajat?

A vaj az a vajzsír, amely akkor marad meg, amikor a tejet vagy tejszínt felverik, és a szilárd anyag elválik az írótól. Míg a tejtermékek általában hajlamosak a romlásra, a pasztőrözött vajban elég zsír és só van ahhoz, hogy meggátolja a baktériumok szaporodását. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint a vajat két napig biztonságosan el lehet hagyni. Ha ennél tovább hagyjuk állni, megromolhat, ami hatással lehet az ízére.

Ne feledje, hogy a baktériumok elszaporodása csak az egyik módja annak, hogy az asztali vaj szennyeződhet. Ha az emberek piszkos kést mártogatnak a rúdba, ezek a baktériumok bekerülhetnek a vajas tálba.

A sózott vaj a legbiztonságosabb, ha az asztalon hagyja, mivel a só egyfajta tartósítószerként működik, és megakadályozhatja a romlást. A sótlan vajjal talán egy kicsit jobban kísérted a sorsot.

Ami a margarint illeti: Mivel több vizet tartalmaz, mint a hagyományos vaj, nagyobb a baktériumok elszaporodásának lehetősége. Bár technikailag akár egy napig is eláll, jobb, ha hidegen tartod.

Ha nem pasztőrözött vagy házi készítésű vajat használ, minden esélye megvan – a hűtés elengedhetetlen.

Általános szabályként elmondható, hogy a sózott vajat egy-két napig nyugodtan kint hagyhatja, feltéve, hogy a helyiségben 21 °C körül marad. Ha ennél melegebb van, vagy a háztartásban valakinek olyan problémái vannak, amelyek miatt hajlamosabb lehet az élelmiszerfertőzésre, tartsa a hűtőben. És mindig tiszta kést használjon.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.