Világos barna cukor vs. sötét barna cukor: Mi a különbség?

Valószínűleg már feltételezte, hogy a világosbarna és a sötétbarna cukor közelebbi rokonságban áll egymással, mint bármelyik fajta a fehér cukorral. Akkor mi különbözteti meg őket egymástól a színárnyalaton kívül?

Barna cukor vs. fehér cukor

Mielőtt erre rátérnénk, beszéljünk a fehér és a barna cukor közötti kapcsolatról. A fehér cukor, hogy leegyszerűsítsünk egy nagyon összetett folyamatot, cukorrépából vagy cukornádból kivont kristályok. Ez a finomítás magában foglalja a nedvességtől való megfosztásukat, ami egy sötét, sűrű szirupot hagy maga után, amelyet melaszként ismerünk. A barna cukor előállításához, ahogy a HowStuffWorks elmagyarázza, a melasz egy részét vagy a cukorkristályokban hagyják – vagy utólag adják hozzá.

Világos barna cukor vs. sötét barna cukor

A világos és a sötét barna cukor közötti különbség egyetlen egyszerű tényezőre vezethető vissza: a melasz mennyiségére. A világos barna cukorban – nem meglepő módon – kevesebb, általában 3,5 százalék körüli a cukortartalom. A sötétbarna majdnem kétszer ennyivel büszkélkedhet: 6,5 százalék (bár a pontos százalékos arány márkánként és termékenként változik). A magasabb melasz-tartalom miatt a sötétbarna cukor kissé nedvesebb és savasabb. Az Imperial Sugar szerint a sötétbarna cukornak „erősebb íze is van, kifejezettebb karamellás felhangokkal”.

Helyettesítheti a sötétbarna cukrot a világos barna cukorral?

A világos és a sötét barna cukor ízprofilja nem különbözik annyira, hogy ne lehetne az egyiket a másikkal helyettesíteni egy kis szűkösségben. A források általában egyetértenek abban, hogy ez nem fogja tönkretenni a receptet – de a végterméket kissé befolyásolhatja. Ahogy a Bon Appétit elmagyarázza, a szódabikarbóna és a sötétbarna cukor savának kombinációja miatt a sütemények magasabbra emelkedhetnek vagy szélesebbre terülhetnek. A sötétbarna cukor extra nedvessége pedig befolyásolhatja a sütemény állagát. Ez nem feltétlenül rossz dolog: néhány süteményreceptben azért van szükség sötétbarna cukorra, mert különösen rágós süteményeket készíthetünk vele.

Világos barna cukor vs. sötét barna cukor: Mi a különbség?

Röviden: nem kell a boltba rohannod, mert a recepted sötét barna cukrot kíván, neked pedig csak világos van. És akkor sem kell a slusszkulcsért nyúlnia, ha a barna cukor – legyen az világos vagy sötét – kemény, mint a kő. Így lágyíthatod meg.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.