A banán azért görbült, mert negatív geotróp, és a gyümölcs felfelé görbül a napfényt keresve. Értsük meg jobban.

A banán egy vidám gyümölcs: élénk színekben kapható, a legtöbb országban sárga és zöld, néhány változata a narancs különböző árnyalataiban, sőt még vörösben is.

Ennél is fontosabb, hogy a banán remek tápanyagforrás, az üzemanyagként hasznos keményítőtől kezdve a káliumig, magnéziumig és más vitaminokig.

A banán kiváló üzemanyagforrás, mivel könnyen emészthető keményítőkből áll. Az elfogyasztás után a keményítő glükózzá metabolizálódik, amelyet a szervezet energiaként használ fel. Ez a természetes, gyors energiabomba az oka annak, hogy a banán népszerű reggeli gyümölcs.

A banán arról ismert, hogy az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs. Fogyasztható nyersen, sütve, grillezve, főzve, turmixolva és még kandírozva is.

Annyi mindent lehet csinálni a banánnal, hogy könnyen érthető, miért árulják a világ minden piacán és boltjában.

A banán egyedi formája miatt is könnyen felismerhető. A piacokon és a kisboltokban árult banánok többsége ívelt alakú. Bár nem ritka az olyan banán, amelyik csak enyhén meghajlik, a legtöbb banán befelé görbül. Itt az oka, hogy miért.

Banán: A virágtól a gyümölcsig

A Dole, a banántermesztésben és -forgalmazásban világelső élelmiszeripari vállalat magyarázatot ad arra, hogy miért görbült a banán.

A banán életét banánbimbóként kezdi, amelyek a banánfa erős, középső törzséből, a pszeudosztempóból nőnek ki. A rügyekből virágok fejlődnek, amelyek nagy, piros tobozok formájában fejjel lefelé lógnak egy hosszú, göcsörtös, húsos száron. Ezek a tobozok valójában szirmok, amelyek körülveszik a banánterméseket, amelyek kezdetben karcsú, sárga virágoknak tűnnek.

Ahogy a gyümölcs nő, megnyúlik és élénksárgából zöldre változik. Ahogy a banánok megnyúlnak, úgy kezdik felvenni a fiatal banánok alakját és formáját, bár karcsúak, és a kocsányból sorban kiálló téglalap alakú ujjakra emlékeztetnek.

Negatív geotropizmus

Ez idő alatt a gyümölcsök a negatív geotropizmus folyamatán mennek keresztül. A geotropizmus a növények növekedése a gravitációval szemben.

Az olyan részek, mint a levelek és a növényi hajtások felfelé, a nap felé és a gravitációtól távolodva történő növekedését negatív geotropizmusnak nevezzük. A gyökerek lefelé, a gravitáció felé irányuló növekedését pozitív geotropizmusnak nevezzük.

Miért görbült a banán?

A banángyümölcsök lefelé lógnak, ami azt jelenti, hogy a gyümölcs alja magasabb, mint a teteje, amely közelebb van a talajhoz.

Ahogy a banán nő, a gyümölcsök egyre nehezebbek lesznek, és elkezdenek a talaj felé süllyedni.

A gyümölcsök azonban természetes módon a napot keresik, ami azt jelenti, hogy érésük során felfelé hajlanak a napsugarakat keresve.

Ez azért van így, mert a banán egy auxin nevű vegyi anyagot tartalmaz, egy növényi hormont, amely befolyásolja, hogy a növény hogyan reagál a napfényre.

Ezáltal a banán ívelt alakot hoz létre, mivel a banán gyakorlatilag önmagához hajlik a napfényt keresve.

A felfelé irányuló növekedésről azt is feltételezik, hogy az esőerdőből származó korai banánnövények alkalmazkodási mechanizmusa.

Az esőerdőkben a napfény keskeny szeletekben van jelen, amelyek áthatolnak a sűrű növényzeten.

Más növények természetes módon oldalra nőttek az esőerdő lombozatán átkukucskáló napfényt keresve, de ez a nehéz banán esetében nem működött volna.

Az oldalirányú növekedés nyilvánvalóan a növény egyensúlyvesztését és felborulását okozta volna.

Ehelyett a banánok felfelé hajlanak és görbülnek, hogy a napfényt keresve ne destabilizálják a növényt.

Banántermesztés és kereskedelmi termelés

A másik ok, amiért olyan gyakran látni görbe banánt a helyi boltban, a szelektív termesztés.

A kereskedelmi banántermesztés során szelektív termesztést alkalmaztak, hogy hosszú, sárga, görbült és hibátlan gyümölcsöket hozzanak létre, amelyek vonzóbbnak tűnnek a fogyasztók számára.

Sok ültetvénytulajdonos auxin herbicideket kezdett használni, hogy maximalizálja a banánok napfényre adott reakcióját, és így görbült, vizuálisan vonzó gyümölcsöket termeljen.

Ez a megjelenés merőben eltér az eredeti banántól, amely zömök, zöldes, pépes gyümölcs volt, nagy magvakkal.

A gyümölcsöt Dél-Ázsiában és Új-Guineában háziasították, mielőtt a banán Kr. u. 300-ban eljutott Európába.

Az 1800-as évekre a banánt szelektíven tenyésztették, hogy hosszú és görbe legyen, és nagyjából úgy nézzen ki, mint a mai banán.

További szelektív termesztés történt az 1900-as években, amikor a banánültetvények olyan nagy termesztő és forgalmazó vállalatokhoz kerültek, mint a Chiquita és a Dole, amelyek a hasonló kinézetű és ízű, valamint a betegségekkel szemben genetikailag ellenálló banánok termesztését részesítették előnyben.

Szóval, létezik egyenes banánt?

Igen! Több mint 1000 fajta banán létezik, különböző színű, méretű és formájú.

A természetben a bio banánok gyakran zöldek vagy barnák, rövidek és vaskosak, és nagyon kevés görbületet tartalmaznak.

Azért jut eszünkbe a banánról általában egy hosszúkás, sárga, éppen ívelt gyümölcs, mert általában ezt a változatot látjuk a boltokban.

Ez igaz a Cavendish banánra is. A Cavendish banánt könnyű termeszteni és betakarítani. Gyakran zölden szedik le, és hagyják megérni útban a kereskedelmi boltokba, ahová édes, sárga és eladásra kész állapotban érkezik.

A Cavendish banánok gyakran nagyok és hosszúak, így természetes módon egyenletes hajlatot képeznek, amely érés után nagyon vonzónak tűnik.

A Ladyfingers ezzel szemben rövid és egyenes, a legtöbbjük átlagosan 5 hüvelyk hosszúra nő.

Az organikus banánokat, amelyek gyakran rövidek és zömökek, nehezebb megtalálni, mert költségesek és nehezen szállíthatóak.

Az egyenes és zömök banánok azonban természetesek, és könnyen megtalálhatók a bio banánültetvényeken, vagy akár a vadonban is termeszthetők.

Összefoglalva, a banán azért görbült, mert negatív geotropikus, és a gyümölcs felfelé görbül a napfényt keresve.

A banánnak azonban különböző változatai, formái, ízei és méretei vannak.

Ez azt jelenti, hogy a hosszú, ívelt, édes banánok mellett rövid, zömök, keményítős és sós fajtákat is láthatunk, attól függően, hogy hol vásárolunk, vagy hol vagyunk a világon.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.