Miért van a macskáknak bajuszuk?

A kutyák, fókák és más állatok bajuszához hasonlóan a macskák arcszőrzete sem csak díszítésre szolgál. A bajusz szakkifejezése a vibrissae, a latin vibrálni szóból, ami egy kicsit elárulja, mire használják a macskák.

Ahogy a Purina elmagyarázza, minden egyes bajusz egy extra vastag szőrszál, amelynek a végén egy proprioceptornak nevezett érzékszerv található. Ez a proprioceptor érzékeli a macskát körülvevő rezgéseket és légáramlatokat, és ezeket az üzeneteket a szőrtüszőben lévő idegeken keresztül továbbítja az agyba. A légáramlatok nem csak akkor változnak, amikor valami mozog – például amikor belépsz egy szobába, vagy amikor egy kutya közeledik a járdán -, hanem a mintázatuk segít a macskának megítélni az álló tárgyak, például a bútorok méretét, alakját és távolságát is. Így a macskák könnyedén tájékozódhatnak ismeretlen (vagy sötét) környezetben anélkül, hogy minden akadályt meg kellene érinteniük vagy látniuk kellene.

És bár az sem elképzelhetetlen, hogy egy macska beszorul egy szűk helyre, ez sokkal gyakrabban fordulna elő, ha nem lennének bajuszszőrök. A HowStuffWorks szerint a macskák bajuszszálai körülbelül olyan szélesek, mint a testük, ezért gyakran használják őket annak eldöntésére, hogy átférnek-e egy nyíláson. Ha a macskád bedugja a fejét egy szűk kartondobozba, majd elveszti az érdeklődését a bemászás iránt, akkor a bajuszszálai talán túlságosan összezsúfolódtak ahhoz, hogy indokolják a teljes testes küldetést.

Miért van a macskáknak bajuszuk?

A bajuszok sokat elárulhatnak a macska aktuális hangulatáról is. Ha a macska bajusza merev vagy visszahúzott, akkor fenyegetve vagy idegesnek érezheti magát. A laza bajusz viszont azt jelzi, hogy a macskád is nyugodt.

Hány bajusza van a macskáknak?

Bár a pontos szám változhat, a legtöbb macskának 24 bajuszszál van a pofáján (12 mindegyik). De nem ez az egyetlen hely, ahol a macskáknak bajuszuk van; kevésbé feltűnő bajuszok találhatók az álluk körül, a fülük közelében, a szemük felett és a mellső lábuk mögött.

Visszanő a macskabajusz?

Tekintettel arra, hogy a macskák mennyire támaszkodnak a bajuszukra, semmiképpen sem szabad megnyírni őket. Az azonban normális, hogy a bajuszszálak időnként maguktól kihullanak, és visszanőnek. Ha úgy tűnik, hogy a macskája a normálisnál több bajuszszálat veszít, azt allergiás reakció, fertőzés vagy stressz okozhatja. Ebben az esetben vigye el macskáját állatorvoshoz.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.