Mik azok az NFT-k?

Háromféle ember létezik a világon: azok, akik tudják, mi az az NFT, azok, akik nem tudják, és azok, akiket nem érdekel. Mire végigolvassa ezt a művészeten, technológián és kriptopénzeken átívelő kanyargós kalandot, remélhetőleg jobban megérti majd az NFT-ket – és talán még arra is vágyik, hogy létrehozza vagy megvásárolja a sajátját.

Mi az az NFT?

Az NFT-k, vagyis a nem-kinyerhető tokenek mostanában nagyon népszerűek, mert a művészek és alkotók számára lehetőséget nyújtanak arra, hogy jobban kontrollálják és kezeljék munkájuk terjesztését és tulajdonjogát. Az NFT lényegében egy digitális eszköz, amely az Ethereum blokkláncára épül, ami azt jelenti, hogy egyfajta kriptopénz, mint a Bitcoin. A Bitcoinnal ellentétben azonban minden egyes NFT egyedi, ezért nem cserélhető, azaz nem cserélhető. Ahhoz azonban, hogy teljes mértékben megértsük az NFT koncepciót, van egy még nagyobb kérdés, amit fel kell tennünk.

Hol léteznek NFT-k?

Az NFT-ket nem lehet megtalálni egy múzeumban vagy egy térkép segítségével. Az NFT olyan, mint Neo a Mátrixban: teljesen digitális. (Véletlenül az SNL-ben Chris Redd játszotta a Mátrix Morpheusát, hogy segítsen elmagyarázni az NFT-ket, ami tényleg elszalasztott lehetőség volt; be kellett volna vonniuk a The One-t, Keanu Reeves-t.). A művészetet digitálisan is lehet NFT-ként „bevésni”, amit a művész Beeple kezdett el csinálni.

Kinek szólnak az NFT-k?

A szkeptikusok azt mondhatják, hogy az NFT-k csak egy újabb módja annak, hogy a művész vagy a gyűjtő még több pénzt keressen, de Shantell Martin művész nem nézi jó szemmel ezt a leírást. „Bátorítjuk a művészetet a fiatalokban, harcolunk azért, hogy az iskolákban legyen, csalódottak vagyunk, amikor a művészetet kivonják a költségvetésekből, de aztán nem akarjuk, hogy a művészek ki tudják fizetni a lakbérüket” – mondja Martin a Mental Flossnak. „Nem lenne nagyszerű, ha a művészek pénzt keresnének a mesterségükből?”

Az olyan művészek, mint Martin, akik digitális és fizikai terekben egyaránt dolgoznak, profitálhatnak az NFT-kből – különösen, ha a művek archiválásáról és új alkotások létrehozásáról van szó. A digitális művészek számára is áldásosak, mint például a már említett Beeple, akinek „Everydays: The First 5000 Days” című műve márciusban 69,3 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén – rekordösszeg egy digitális műalkotásért (csak JPG fájlként létezik). Vajon Beeple műve azért érte el ezt az árat, mert nagyszerű művészet, vagy mert a blokkláncra készült és veretett? Nehéz megmondani. Míg az NFT-k önmagukban néhány éven belül történelemmé válhatnak, jelenleg hozzájárulnak ahhoz, hogy dollár tízezrek (vagy akár tízmilliók) kerüljenek közvetlenül a művészek kezébe – és ez történelmet ír.

Mitől különleges egy NFT?

A műtárgyakat és a gyűjtemények tárgyait történelmileg nem csak könnyű megváltoztatni vagy megsemmisíteni, de a tulajdonjog bizonyítása is vitatható vagy támadható. Ha például a bátyád elveszi a Nolan Ryan/Jerry Koosman baseballkártyádat, az már nem a tiéd. Ha aztán beledobja egy lángoló tűzbe, akkor már nincs többé. Ezek kézzelfogható dolgok, amelyek ma még itt vannak, holnap pedig már lehet, hogy eltűnnek; ugyanez vonatkozik a tulajdonjogot igazoló bizonyítékra vagy egy digitális műalkotásra is. A blokkláncon azonban ezek biztonságban vannak, mivel egy NFT további tárolóhellyel rendelkezik, amely tartalmazza a tulajdonjogot és egyéb metaadatokat, és a vagyontárgyat a jogos tulajdonosához köti.

Mik azok az NFT-k?

Az NFT-ket el lehet lopni?

David Lightman (Matthew Broderick) mondta a legjobban a WarGames című filmben: „Nem hiszem, hogy bármilyen rendszer teljesen biztonságos.” Bár egy NFT-t nem lehet lemásolni, nem teljesen lopásbiztos. Egy NFT átkerülhet egyik tulajdonostól a másikhoz, de nem repülővel, vonattal, teherautóval vagy hajóval, hanem hackerrel. És ami még rosszabb? Valaki bármely műalkotást elvehet és tulajdonjogot szerezhet rajta egy NFT-n keresztül anélkül, hogy Ön tudna róla. Ez egy újabb ok arra, hogy a személyes műtárgyakat és gyűjteményeket biztonságban tartsa – és távol a hackerek (virtuális) kezétől. Paranoiásnak érzi magát? Tegye fel a gyereke művészetét a blokkláncra most.

Az NFT-k csak művészetre valók?

Ha van digitális művészeted, fényképed, játékod vagy akár TikTok-videód, bármelyiket NFT-ként is mentheted. A szuperkülönleges, limitált kiadású sportkártyák, mint amilyet a golfozó Bryson DeChambeau adott ki, szintén hullámokat vetnek az NFT-k világában. A tornacipők, a divat, a játékon belüli tárgyak, az esszék és a jegyek néhány további példa az NFT-kre. Még Lindsay Lohan is beszállt az akcióba; nemrég egy dalt adott ki NFT-ként. Idővel bármi, ami értéket képvisel, NFT-ként létezhet, még a kutyád igazolványa is.

Az NFT-k értéke növekedni fog?

Egyes műgyűjtők és vásárlók az NFT-ket hóbortnak tartják, ráadásul kockázatosnak. Akkor miért érdemes belevágni? Rudy Franchi, az Antiques Roadshow egykori értékbecslője és filmplakát-szakértő az NFT-piacot „lenyűgöző játéknak” nevezi. Franchi egy kis időt töltött Andy Warhol mellett Marilyn Monroe és a Campbell’s Soup nyomtatásának idején. Mit gondol, mit szólna Warhol a jelenlegi NFT-őrülethez? „Andy alkotna érte” – mondja Franchi a Mental Flossnak. „Ráugrott volna, és imádta volna.”

Bár lehetetlen meghatározni, hogy az NFT-k értéke növekedni fog-e, azt tudjuk, hogy – akárcsak Warhol – történelmet írnak.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.