Meddig élnek a patkányok?

A patkányok remek és szórakoztató háziállatok lehetnek. Ritkán harapnak, könnyen tarthatók, és rendkívül szociálisak és intelligensek. Mint minden háziállat esetében, a várható élettartamot is fel kell mérni, mielőtt hazahoznánk őket, emellett a fajra vonatkozó minden szempontnak utána kell járni.

Míg egyes kisemlősök, például a nyulak és a vadászgörények akár 10 évig is élhetnek, a házipatkányok fogságban általában csak 2-4 évig élnek. Ez a viszonylag rövid időtöltés teszi őket ideális háziállattá egyesek számára, de nem akkor, ha hosszú távú társat keresünk.

Átlagos patkány élettartam és öregedés

A patkányok jellemzően rövid életszakaszokkal rendelkeznek. A háziasított házipatkányok általában csak 2-4 évig élnek – de a fogságban tartott leghosszabb életű patkány 7 évig élt! A házipatkányok várható élettartama azonban sokkal jobb, mint vadon élő társaiké, amelyek jellemzően kevesebb mint egy évig élnek. A vadon élő patkányok ki vannak téve a ragadozóknak, a betegségeknek, valamint a megfelelő táplálék, víz és állatorvosi ellátás hiányának – mindezek rövidített életet eredményeznek.

A patkányok anyagcseréje nagyon magas, és hihetetlenül magas a szívverésük (300-500 ütés/perc), részben ezért ilyen rövid az élettartamuk. A genetika is szerepet játszik abban, hogy mennyi ideig él egy állat. Bár más háziállatokhoz képest minden patkány rövid életű, egyes fajták némi hátrányt szenvedhetnek. A szőrtelen patkányoknak például jellemzően több egészségügyi problémájuk van, ami rövidebb várható élettartamot eredményez. A beltenyésztés is megrövidítheti a házipatkányok élettartamát, mivel mutációkat és deformitásokat okozhat.

A patkányok jellemzően 37-75 napos koruk körül válnak ivaréretté. A hímeket a nőstényektől körülbelül 3-4 hetes korukban lehet megkülönböztetni. A nőstények jellemzően tovább élnek és korábban érnek, mint a hímek. Egy nőstény patkány 21-23 napig vemhes, és egy-egy alomban 6-13 kölyke születhet. A fiatal patkányok 21 napos korukban elválasztanak, és nem sokkal később szintén ivarérettek.

Mitől élnek egyes patkányok tovább, mint mások?

A genetika és a beltenyésztés jelentős szerepet játszhat a házipatkányok egészségi állapotában és élettartamában. A házipatkányok legtöbb életveszélyes egészségi állapota azonban másodlagosan a rossz tartás következménye. A tartás az állatok élőhelyére, táplálkozására és gondozására vonatkozó átfogó fogalom.

A legjobb módja annak, hogy egy házipatkányt a lehető leghosszabb ideig boldognak és egészségesnek tartsunk, ha az örökbefogadás előtt bőséges kutatást végzünk. A megfelelő étrend kulcsfontosságú! Győződjön meg róla, hogy jó minőségű pelletet kapnak, és naponta kínálunk nekik némi zöldséget, emellett friss vizet is. Kis mennyiségű, alkalmankénti gyümölcs vagy sovány hús is ajánlott. Ha odafigyel a házipatkány súlyára, hogy ne hízzon el, az későbbi életében is csökkenti az egészségügyi problémákat.

A patkányok fogai folyamatosan nőnek, ami azt jelenti, hogy egész nap rágniuk és rágniuk kell. Gondoskodjon a megfelelő játékokról és rágnivalókról, hogy folyamatosan kopjanak a fogaik. A fogak túlnövekedése és a fogazat elferdülése egy másik gyakori probléma a házipatkányoknál, amely a megfelelő rágókkal többnyire elkerülhető.

Meddig élnek a patkányok?

Hogyan javíthatja patkánya élettartamát?

Néhány egyszerű tippel és trükkel jó úton haladhat a boldog és egészséges házipatkányok felé! Akár a patkány hazahozatala előtt végez kutatást, akár már van házipatkánya, íme néhány módszer a tartás javítására:

  • Gyakori (6-12 havonta) állatorvosi vizsgálatok.
  • Rendszeres vérvizsgálat és székletparazita-vizsgálat az állatorvosnál.
  • A házipatkány heti mérlegelése grammmérleggel, hogy dokumentálja a változásokat.
  • Kizárólag patkányspecifikus pelletek etetése. Beszéljen állatorvosával a takarmány mennyiségéről.
  • Kínáljon naponta zöldségeket és alkalmanként gyümölcsöt vagy sovány húst, például csirkét.
  • Tartsa a ketrecét tisztán és mentesítse a hulladékszagoktól, amelyek felső légúti problémákat okozhatnak.
  • Tartsa a szoba hőmérsékletét 65 és 80 Fahrenheit fok között, a páratartalom pedig 40-70% között legyen.
  • Soha ne etessünk magvakat vagy magalapú tápokat, mivel ezek nem biztosítanak megfelelő tápanyagokat, és súlygyarapodáshoz vezethetnek.
  • Figyelje házipatkányát a szőrzet, a viselkedés, a súlycsökkenés vagy a duzzanatok bármilyen változására. A súlyvesztés a beteg házipatkány leggyakoribb első jele.
  • A patkányok társas lények, és szívesen élnek csoportokban. A túlzsúfoltság elkerülése érdekében azonban biztosítson elég nagy ketrecméretet.
  • Az emlőrák kockázatának csökkentése érdekében egyes állatorvosok a patkányok 5-7 hónapos koruk előtt történő ivartalanítását javasolják.
  • A patkányok rosszul látnak – győződjön meg róla, hogy biztonságban vannak, amikor a ketrecükön kívül kóborolnak. Ez magában foglalja azt is, hogy ne férjenek hozzá zsinórokhoz vagy szűk helyekre, ahol megakadhatnak.
  • Mivel a patkányok zsákmányállatok, nem szabad szabadon kószálniuk kutyákkal, macskákkal vagy vadászgörényekkel.
  • Ne használjon drótpadlót, amely bőrgyulladást okozhat.
  • A patkányok szociálisak és intelligensek, és szellemi stimulációt igényelnek. Naponta legalább 30 percre engedjük ki őket a ketrecükből. Váltogassa a játékokat és a rágnivalókat, hogy gazdagodjanak.
  • A patkányok szeretik a mozgókereket, de győződjön meg róla, hogy azok szilárdak, nehogy sérülést okozzanak.
Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.