Mit mutat a vizelet szine az egészségi állapotról?

Korábban már írtunk arról, hogy a WC-ben hagyott nagyméretű széklet képet adhat az általános egészségi állapotodra, és mint kiderült, a pisilésed is nagyon hasonló. A vizeleted színe – amely a teljesen tisztától a megdöbbentően barackos rózsaszínen át az ijesztő algazöldig terjedhet – a hidratáltsági állapottól kezdve a vesekő jelenlétéig mindent jelezhet. Az alábbiakban Carolyn Dean táplálkozási szakértő és James Borin urológus szerint a vizelet minden lehetséges színárnyalatát megtalálod, és azt, hogy mit árul el a szervezetedről.

Tiszta: „A tiszta vizelet azt jelentheti, hogy túl sok vizet iszol [ami, igen, tényleg létezik], és ezért olyan alapvető ásványi anyagokat veszítesz, mint a magnézium” – magyarázza Dean, hozzátéve, hogy a magnéziumhiány az ingerlékenységtől és a szorongástól kezdve a görcsökig és a szívkoszorúérgörcsökig mindent okozhat.

Mit mutat a vizelet szine az egészségi állapotról?

Súlyosabb és ritkább esetekben a túlhidratáltság hiponatrémiát is eredményezhet, egy olyan állapotot, amely akkor lép fel, amikor a túlzott vízfogyasztás miatt csökken a testnedveink nátriumszintje. Ez sejtjeink (különösen az agyban lévő sejtek) megduzzadását okozza, ami rendkívül súlyos esetekben görcsrohamokhoz, agykárosodáshoz, kómához és akár halálhoz is vezethet.

Világossárga: Ez azt jelenti, hogy megfelelően hidratált vagy, ebben az esetben szép munka!

Sötétsárgától a borostyánsárgáig: „A sötétsárga vizelet normális, de arra utalhat, hogy enyhén dehidratált vagy” – magyarázza Borin, hozzátéve, hogy izzasztó edzés után valószínűleg sötétsárga vizeletet fogsz tapasztalni. Ha a vizeleted sötétsárga, valószínűleg itt az ideje, hogy hamarosan igyál egy kis vizet.

Narancs: A tökszínű vizelet nagy valószínűséggel annak a jele, hogy súlyosan dehidratált vagy, úgyhogy azonnal menj a szökőkúthoz. Azt is jelentheti, hogy valami elzárja az epevezetékedet, ami ha nem kezelik, életveszélyes májbetegséghez vezethet.

Barna: A barna vizelet általában májbetegségre utal. Azonnal forduljon orvoshoz. Komolyan, haver.

Rózsaszín vagy vörös: „Ez általában a vizeletben lévő vérre utal, amit hematuriának nevezünk” – magyarázza Borin. „Míg bizonyos ételek [mint a cékla, az áfonya és a rebarbara] és gyógyszerek utánozhatják a hematuria megjelenését, a rózsaszín vagy vörös vizelet gyakran húgyúti fertőzésre, vesekőre, vesebetegségre, hólyagdaganatra vagy prosztatamegnagyobbodásra utal.” Mindezek – ha nem szedsz húgyúti fertőzés elleni gyógyszert, vagy nem fogyasztottad a fent felsorolt élelmiszereket az elmúlt egy-két napban – okot adnak arra, hogy meglátogasd az orvosodat.

Zöld: Bár ritkán, de Borin elmagyarázza, hogy a Flubber fiúnkra emlékeztető vizelet lehet a húgyúti fertőzés elleni gyógyszerek mellékhatása. Valószínűbb azonban, hogy valami ételfestékkel terhelt étel vagy ital fogyasztásának eredménye.

A régi hippi mondást idézve, ha a vizeleted sárga, maradj nyugodt. De ha rózsaszín, piros vagy zöld – és nem mostanában tömte tele az arcát szivárványszínű farsangi ételekkel -, akkor jobb, ha minél előbb kivizsgáltatja magát.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.