Miért teheti tönkre a túl sok fogmosás a fogaidat?

Egyszer azt hittem, hogy a hosszú ideig tartó erőteljes fogmosás extra tisztán tartja a fogaimat: tévedtem, és a fogorvosom dühös volt. Kiderült, hogy a túl alapos fogmosás nem csak felesleges – két-három perces gyengéd súrolás bőven elegendő a lepedék eltávolításához -, hanem a fogzománcot (a fogak külső rétegét) is koptatja, és az íny visszahúzódását is elősegíti, ami érzékenységhez, fertőzésekhez és szuvasodáshoz vezethet.

A túlzott fogmosás is rendkívül gyakori: a Wall Street Journal szerint a lakosság 10-20 százaléka károsította fogait vagy ínyét az agresszív fogmosás miatt. Ha pedig genetikai hajlamod van az ínyvisszahúzódásra vagy a fogcsikorgatásra – vagy már volt fogszabályzód -, akkor eleve fogékonyabb vagy a túlzott fogmosás szerencsétlen hatásaira.

Miért teheti tönkre a túl sok fogmosás a fogaidat?

Mindez arra utal, hogy meglehetősen könnyű túlzásba vinni a foghigiéniát.

Szerencsére elég könnyű kialakítani a megfelelő fogmosási technikát, amely a tiszta fogak fenntartásához szükséges anélkül, hogy érzékeny kis csücskökig súrolná azokat. Íme három egyszerű módszer a túlzásba vitt fogmosás elkerülésére az Amerikai Fogászati Egyesület szerint:

Használjon puha sörtéjű fogkefét a kopás megelőzése érdekében.
Használjon rövid mozdulatokat – ne fűrészelje előre-hátra a fogakat.
Ha fogmosás közben összenyomja a sörtéket, akkor túl erősen súrol.
Az is fontos, hogy három-négy havonta cserélje le a fogkefét, mivel a sörték hosszú idő után csipkéssé és túlságosan csiszolóvá válhatnak.

Ha már megtörtént a baj, ne boruljon ki: A fogorvos ragasztóanyaggal kitöltheti a barázdákat. De ez persze pénzköltéssel jár (és ami még rosszabb, valóban el kell menni a fogorvoshoz).

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.