Rosszabb a leheletem szaga, minél idősebb leszek?

Ah, újra gyerek lenni: Nem kell aggódni olyan dolgok miatt, mint az adók, a ráncok, vagy hogy lesz-e elég pénzed a lakbérre (saját ház? Kérlek.) ÉS vacsorát venni magadnak.

Ó, és a másik nagyszerű dolog a gyerekkorban? Egy száj, ami nem bűzlik úgy, mint egy csatorna.

Így van: Ha furcsán aggódsz amiatt, hogy a leheleted, vagy általában a szád egyre büdösebb, ahogy öregszel, nem vagy egyedül, barátom. A kor előrehaladtával valóban egyre büdösebbé válik a szánk, és ez ellen nem tehetsz semmit.

Nos, valójában van néhány nagyon alapvető dolog, amit tehetsz, de ez nem hangzik olyan vészjóslóan! Az egyik fő ok, amiért a szánk büdös lehet, mint a fene, a nyáltermelésünk mennyiségével függ össze. Nevezetesen, ahogy öregszünk, egyre kevesebbet termelünk belőle. Ez azért probléma, mert a nyál olyan, mint a természet szájvize: Segít természetes módon eltávolítani az ételmaradékokat, amelyek, ha a fogainkon és az ínyünk körül maradnak, a szájban lévő baktériumok célpontjává válnak. A baktériumok pedig a legtöbb rossz lehelet okozói.

Ha a szájszárazság (vagy xerostómia, ha önöknek, DDS-eseknek van) úgy hangzik, mintha folyamatos problémát jelentene önnek, van néhány vény nélkül kapható megoldás, például szájöblítők és nyálserkentők, de semmi sem üti a rendszeres, alapos fogmosást és fogselyem használatát. Próbáljon meg elektromos fogkefét választani, és két-három percig mosson fogat, különös figyelmet fordítva a szájüreg és a fogak hátsó részére, ahol a lepedék és a fogkő, azaz a szájbaktériumok szeretnek megbújni.

Rosszabb a leheletem szaga, minél idősebb leszek?

A másik ok, amiért a szád bűzölöghet az a helytelen táplálkozás. Előrehaladott korában még néhány csokis bonbont elmajszolt lefekvés előtt? A magas cukortartalmú étrend túlpörgeti a száj baktériumait, ami viszont ínybetegséget okozhat. Az ínybetegség az, ami akkor történik, amikor a sok rossz baktérium az ínyvonal alá kerül és megkeményedik, ami a fogak gyökerét érinti (és gyökérkezelésre küldi a fogorvoshoz). Amikor ez megtörténik, a megkeményedett baktériumok eltávolítása egyre nehezebbé válik, és végül (a feldugult fogak és íny mellett) megmarad a szájszag, azaz a krónikus rossz lehelet.

A szájszag (és az ínybetegségek) kezelése ismét a szájhigiénia javítása. Hallottál már erről a fogselyem nevű dologról? Igen, a fogselyem az új legjobb barátod, és naponta használj fogselymet, hogy minél több kellemetlen lepedéket és törmeléket távolíts el az ínyed körül. Emellett fektessen be néhány baktériumölő szájvízbe, és egy kis tavaszi szájtisztító segítséggel a fogorvosától pillanatok alatt rózsát fog fújni.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.