Barna tojás vs. fehér tojás: mi a különbség?

A csirketojásnak sokféle színe van, de két színnel találkozhatunk jellemzően a boltban: a barnával és a fehérrel. Bár a barna tojások gyakran drágábbak, a tojáshéj árnyalata semmit sem mond a benne lévő tojás minőségéről. A The Kitchn szerint az egyetlen különbség a barna és a fehér tojás között a tojást tojó csirke fajtájában rejlik.

Talán hallottad már azt a mítoszt, hogy a fehér tollú csirkék mindig fehér tojást tojnak, a barna csirkék pedig barna tojást. Bár igaz, hogy egy csirke színe elárulhat valamit a tojásairól, nem szabad kizárólag a tollakat nézni. A tyúk fülcimpájának színe valójában a legjobb mutatója annak, hogy milyen színűek lesznek a tojásai. Nézze meg a csirke fején lévő bőrlebenyt a külső fül helyén lévő bőrlebeny alatt: Ha fehér, akkor a tyúk tojásai valószínűleg fehérek lesznek, ha pedig sötétebb, akkor valószínűleg barnák. Ez a trükk még az Araucana csirkéknél is működik, amelyeknek zöld-kék fülcimpájuk van, és ugyanilyen tojásokat tojnak. Ezt azonban csak ökölszabályként kell használni, mivel a minta alól vannak kivételek.

Barna tojás vs. fehér tojás: mi a különbség?

Egy másik tévhit, hogy a barna tojás jobb az Ön számára, vagy „természetesebb”, mint a fehér fajta. Ez abból eredhet, hogy a drágább biotojások általában barnák, és a barna élelmiszerek (például a teljes kiőrlésű termékek) általában egészségesebbek, mint a feldolgozott fehér változatok. De a tojáshéj pigmentációjának semmi köze a tápértékéhez.

A tojástartó dobozokon található címkék és árképzés közötti eltérések a csirke fajtáján múlnak. A fehér leghornisok – amelyek fehér tojást tojnak – több tojást termelnek olcsóbb táplálék mellett, ezért a gyári gazdaságok előnyben részesítik őket. A barna tojást tojó fajták, mint például a Rhode Island-i vörös tyúkok, jobb minőségű takarmányt igényelnek és többet is, ami jobb minőségű tojásokat eredményez. Sok barna tojást tojó tyúk is háztáji fajta. Ezért láthatunk gyakran barna tojásokat a helyi termelői piacon. Megfelelő gondozás és táplálás mellett azonban a fehér tojást tojó tyúkok ugyanolyan könnyen tudnak táplálóbb tojásokat tojni, mint a barna tojást tojó fajták.

Bár a tojás világszerte a konyhák egyik alapanyaga, a tojást sokan félreértik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.