Miért nyávognak a macskák?

A macskád nyávogása imádnivaló, de rejtélyes is lehet. Úgy tűnik, hogy cicád általában akkor nyávog, ha akar tőled valamit, de te biztosan tudni szeretnéd: miért nyávognak a macskák? Hogyan csinálják? És miért nyávog rám folyton a macskám?

Miért nyávognak a macskák?

Bár a hangoskodás sok állatközösség számára létfontosságú, egy macskakolóniában nem fogsz sok fecsegést találni. Ehelyett a macskák többnyire a testbeszédre hagyatkoznak, amikor más macskákkal kommunikálnak, a szemük, a fülük, a farkuk és a testtartásuk segítségével közvetítik a jelentést. Ez a nonverbális kommunikáció más állatokkal is működik – talán észrevetted már, hogy a macskák általában nem nyávognak a kutyáknak (bár hallhatod őket morgást vagy sziszegést).

Az emberek azonban gyakran túlságosan is zavartak, így nyávogása többféle dolgot is elárulhat:

  • Figyelmet akar. Ez a macskák nyávogásának leggyakoribb oka, és azt jelentheti, hogy több ételt szeretne, játszani akar, magányos, azt szeretné, ha felvennék, vagy csak köszönni akar.
  • Unatkozik. Próbáld meg új játékokkal vegyíteni a játékidőt; meg fogsz lepődni, hogy még egy összegyűrt papírdarab is milyen szórakoztató tud lenni!
  • Tüzel. A tüzes nőstény macska folyamatosan nyávog, hogy jelezze a hímek számára, hogy elérhető.

Ha azon tűnődik, hogy „Miért nyávog a macskám kora reggel és késő este?”, a válasz kettős. Sok macska hajnalban és alkonyatkor a legaktívabb, ez a fő vadászidőszakuk. De nem mindig az ösztönök a hibásak. A kora reggeli nyávogás lehet tanult viselkedés is, a Cummings Állatorvosi Klinika szerint. „Az emberek gyakran foglalkoznak macskáikkal és etetik őket reggel az első dolguk, így a jajgató háziállatok gyakran figyelmet vagy élelmet keresnek”. A macskák nagyon jól tudják idomítani az emberüket.

Miért nyávognak a macskák?

Hogyan nyávognak a macskák?

Mint minden állat, a macskák is hangokat adnak ki, amikor a tüdejükből származó levegő rezegteti a hangszálakat a gégéjükben, más néven a hangszalagokban. Bár minden emlős rendelkezik a beszéd egy formájának előállításához szükséges anatómiai részekkel, a Frontiers in Neuroscience című szaklapban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az embernek a nagyobb agyméret és a magasan fejlett idegpályák adják a kifinomult nyelvi képességet. A macskáknak, akárcsak a legtöbb más élőlénynek, egyszerűen nincs meg az agyi teljesítményük ahhoz, hogy mindezt kidolgozzák.

A macskák ezt az idegi hiányosságot úgy pótolták, hogy megváltoztatták a nyávogás módját. Ez lehetővé teszi számukra, hogy szükségleteiket közöljék az emberükkel.

Dr. Susanne Schötz, a svédországi Lund Egyetem fonetika professzora a Meowsic nevű, folyamatban lévő tanulmányon dolgozik, amely a macskák hangképzését és az emberekkel való kommunikációt vizsgálja. Elmagyarázza, hogy a macska nyávogása egy „nyitó-záró” szájmechanizmus, amely „magánhangzók kombinációját hozza létre, ami a jellegzetes [iau] szekvenciát eredményezi”.

Mikor kell aggódnom a macskám nyávogása miatt?

Ha túlzott nyávogást észlel, fontos, hogy észrevegye, ha más viselkedésbeli változások is vannak – hangsúlyozza a Pets.ca. Ha a hosszan tartó nyávogás például akkor jelentkezik, amikor a macska az alomtálcát használja, akkor valamilyen betegség lehet a bűnös.

Az Animal Planet azt tanácsolja, hogy az idős macskák másképp nyávoghatnak olyan okok miatt is, mint a hallás vagy a látás megváltozása, a magány, egészségügyi problémák, például magas vérnyomás, vagy ritka esetben macskademencia.

Beszéljen állatorvosával a macskája hangadásában bármilyen életkorban észlelhető változásokról, különösen, ha új viselkedési problémákat is észlel.

Szeresse a nyávogását

Amikor macskabarátod beszélget veled, elismeri, hogy te vagy az ő embere. Te vagy az, akiről tudja, hogy gondoskodik róla, aki szereti őt. Hát nem ez a macska nyávogása!

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.