Borsmenta vs. fodormenta: Mi a különbség?

Ha valaha is szemezgetett már a rágógumik között a pénztárnál, valószínűleg tisztában van vele, hogy van különbség a borsmenta és a menta között. De – azon a tendencián túl, hogy a borsmentás rágógumit kék csomagolásban, a mentásat pedig zöldben árulják – mi is pontosan a különbség?

Bár a borsmenta és a fodormenta is a Mentha nemzetségbe tartozó menta növény, a borsmenta (Mentha x piperita) valójában a fodormenta (Mentha spicata) és a vízimenta (Mentha aquatica) hibridje. Ami a közös jellemzőket illeti, a borsmentának és a lándzsás mentának egyaránt fogazott levelei vannak, rózsaszín vagy világoslila virágokat hoznak, föld alatti szárakon, úgynevezett sztolonokon keresztül terjednek, és mentolt tartalmaznak – a kémiai vegyületet, amely az ismerős hűsítő érzés hátterében áll. A mentol szintje között azonban elég jelentős eltérés van, ami segít megmagyarázni a két típus közötti ízbeli különbségeket.

Borsmenta vs. fodormenta: Mi a különbség?

Míg a borsmenta mentoltartalma 40 százalékos, addig a fodormenta csak 0,5 százalékot tartalmaz. Ezért, ahogy a Taste of Home elmagyarázza, a borsmenta különösen csípős, sőt, fűszeres (innen a „bors” a nevében). A menta viszont egy karvon nevű vegyületet tartalmaz, amely sokkal finomabb, édesebb ízt kölcsönöz neki. Mivel a borsmenta íze ilyen erős, általában a főszereplője annak az ételnek vagy italnak, amelyben megtalálható – gondoljunk csak a cukorkára vagy a borsmentateára. Ha valami sósat főzöl más fűszernövényekkel, akkor jobban jársz a borsmentával, amelynek édessége ellensúlyozza az ízek keverékét anélkül, hogy túltengne rajtuk.

A Spoon University szerint a két menta eléggé hasonló ahhoz, hogy az egyiket helyettesítheted a másikkal, ha az élelmiszerboltodban történetesen nincs mindkettő. És ha nehezen emlékszik, melyik íz melyik mentához illik, a színes rágógumi csomagolások segíthetnek: a borsmenta jeges hűvössége a kékhez, míg a menta földes édessége a zöldhöz illik.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.