Hogyan készül a méz

Miért készítenek a méhek mézet?

A mézelő méhek nektárt gyűjtenek, hogy mézet készítsenek, és azt táplálékként tárolják, mert az energiát biztosít a méhek repülési izmainak, és télen a kaptár fűtéséről gondoskodik. Szerencsére a mézelő méhek több mézet készítenek, mint amennyire a kolóniának szüksége van, ezért a méhészeknek a felesleget le kell szüretelniük, amit aztán palackoznak.

Természetes módon, a természet által készített

Méhből

A méz a méhek által gyűjtött virágnektárból indul, amelyet a méhsejtek belsejében tárolt egyszerű cukrokká bontanak le. A méhsejtek kialakítása és a méhek szárnyainak állandó legyezése párolgást okoz, így édes, folyékony méz keletkezik. A méz színe és íze a méhek által gyűjtött nektártól függően változik. Például a narancsvirág nektárjából készült méz világos színű lehet, míg az avokádóból vagy vadvirágokból származó méz sötét borostyánszínű.

Hogyan készül a méz

A kaptárhoz

Egy méhcsalád átlagosan évente körülbelül 55 font többletmézet termel. A méhészek ezt úgy gyűjtik be, hogy összegyűjtik a méhsejtkereteket, és lekaparják a viaszsapkát, amelyet a méhek készítenek, hogy lezárják a mézet az egyes cellákban. Miután a fedőket eltávolították, a kereteket egy extrahálóba, egy centrifugába helyezik, amely megpörgeti a kereteket, és ezzel kiszorítja a mézet a méhsejtekből.

Haza

Miután a mézet kinyerték, a maradék viasz és egyéb részecskék eltávolítása érdekében átszűrik. Egyes méhészek és palackozók felmelegíthetik a mézet, hogy megkönnyítsék ezt a folyamatot, de ez nem változtatja meg a folyadék természetes összetételét.

A szűrés után ideje palackozni, címkézni és elhozni Önnek. Nem számít, hogy az edény üveg vagy műanyag, vagy hogy a mézet az élelmiszerboltban vagy a termelői piacon vásárolta. Ha az összetevők címkéjén az áll, hogy „tiszta méz”, akkor a méhtől a kaptárig az üvegig semmit sem adtak hozzá.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.