Gyakorlatilag minden élelmiszernek van eltarthatósági ideje. A termékek esetében ez napokig is eltarthat. A konzervek és egyéb éléskamrai termékek esetében általában hónapok, ha nem évek. Egyetlen élelmiszer azonban szinte képtelen megromlani: a méz. Ha valaha is azon kapta magát, hogy egy üveg mézért nyúlt, ami a VHS-korszak óta megvan, és azon gondolkodott, hogy vajon megromolhat-e, a válasz: valószínűleg nem. Itt van, hogy miért.

A Simplemost szerint a méz többnyire cukorból és vízből áll, az arány általában 80/20 a cukor javára. Mivel a cukor higroszkópos, és képes kiszárítani a baktériumokat, vizet vonva el belőlük, hihetetlenül nehéz bármi káros dolognak a folyadékban boldogulnia vagy szaporodnia. A méz emellett nagyon sűrű, ami megfosztja a baktériumokat a virágzásukhoz szükséges oxigéntől.

Végül a méz erősen savas kémhatású is. Mindez hihetetlenül barátságtalanná teszi a baktériumok számára.

Megromolhat a méz?

Ezek a tulajdonságok nagyrészt annak tulajdoníthatók, ahogyan a méhek a nektárt gyűjtik. Míg a nektár általában sok vizet tartalmaz, a méhek szárnycsapkodással kiszárítják azt. Amikor a nektárt visszahányják a fésűbe, a gyomorenzimjeik glükonsavra és hidrogén-peroxidra bontják a nektárt – ugyanarra az anyagra, amit egy sebre is öntenénk.

Bár a méz ellenáll a romlásnak, nem teljesen romlásbiztos. A nyers méznek van a legjobb esélye arra, hogy friss maradjon, de a feldolgozott méz – amely mesterséges cukrokat és más összetevőket ad hozzá – gyorsabban romlik.

Néhányan összekeverik a kristályosodást a méz „megromlásával”, de ez nem egészen pontos. Ez csak azt jelenti, hogy a glükóz elválik a víztől. Mindaddig, amíg a mézet zárt edényben tartja, valószínűleg jóval azelőtt elfogy, hogy elveszítené az ízét.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.