Mi az a nyájimmunitás?

1923-ban W.W.C. Topley és G.S. Wilson, a Manchesteri Egyetem bakteriológusai alkották meg a nyájimmunitás kifejezést, amikor azt vizsgálták, hogyan terjed a bakteriális fertőzés egy egércsoportban, amikor néhányat beoltottak. Bár hangsúlyozták, hogy további kutatásokra van szükség a témában, az alapgondolat az volt, hogy egy közösség képes lehet általános védelmet elérni egy fertőző betegséggel szemben, ha az egyes tagjainak bizonyos hányada immunis.

Ha például egy beteg személy öt emberrel kerül kapcsolatba – akik közül négy immunis a betegségre -, akkor ez a személy csak egy fogékony egyénnek tudja átadni a betegséget. A másik négy ember nemcsak egészséges maradna, de nem is adná tovább a betegséget annak, akivel találkozik. Így az egyedi eseteket sokkal könnyebb megfékezni, és egy erősen fertőző betegség sokkal kisebb veszélyt jelent egy egész közösségre.

Mi az a nyájimmunitás?

Közel egy évszázaddal azután, hogy Topley és Wilson bevezette a kifejezést, az emberek már nem egyszer látták, hogy a csordaimmunitás a való életben is érvényesül. Amint azt az Association for Professionals in Infection Control and Epidemiology elmagyarázza, ez gyakran akkor fordul elő, amikor a lakosság többsége beoltatja magát egy bizonyos betegség ellen. Például bárányhimlőt vagy kanyarót még mindig el lehet kapni, de az Egyesült Államokban olyan sokan kapták meg ezeket a védőoltásokat, hogy az egyes esetek nem könnyen válnak járványok (vagy világjárványok) kialakulásává.

A csordaimmunitás akkor is előfordulhat, ha sok egyén már elkapott egy betegséget, és most olyan antitestekkel rendelkezik, amelyek immunissá teszik őket az újbóli elkapással szemben. Mivel a COVID-19 ellen még nincs védőoltásunk, egyesek azt remélik, hogy így elérhetjük a csordaimmunitást. Gypsyamber D’Souza és David Dowdy, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola járványtani professzorai szerint azonban a felépült COVID-19-es betegek csak „hónapokig vagy évekig” lehetnek immunisak a betegségre. Jelenleg nincs elég információnk ahhoz, hogy tudjuk, hogyan működik az újrafertőződés ezzel a bizonyos koronavírussal, de azt tudjuk, hogy az emberek más koronavírusokkal is újrafertőződhetnek. Más szóval, nem szabad arra számítani, hogy ilyen módon elérjük a csordaimmunitást.

Továbbá a becslések szerint az egyének legalább 70 százalékának kellene immunitást szereznie a COVID-19 ellen ahhoz, hogy az egész populációnak állományimmunitása legyen. Egészségügyi rendszerünk gyorsan túlterhelődne a megbetegedések és a katasztrofális halálesetek számával, amelyek akkor következnének be, ha az emberek szándékosan fertőződnének meg a védettség elérése érdekében.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.