Miért van a kutyáknak bajuszuk?

Sok kutyatulajdonos számára a bajusz csak egy újabb aranyos vonás kedvence arcán. De ennél sokkal többet jelentenek az őket viselő kutyák számára. Ellentétben a tenyésztők által az évek során kiválasztott bizonyos tulajdonságokkal, a kutyák bajusza fontos célt szolgál, ami döntő fontosságú a kutyák világérzékelésében.

A Live Science szerint a bajuszszálak, vagyis a vibrissae-ok a kutyák pofáján és szemöldökén eltérnek a testük többi részét borító szőrszálaktól. Amellett, hogy hosszúak és merevek, ezek a szőrszálak a bőr mélyén található, idegekkel teli tüszőkben gyökereznek. Amikor egy bajuszszőrzet hozzáér valamihez – például az ételtálhoz vagy az ember kezéhez -, az érzékszervi információkat továbbít az agyba, amelyek segítenek a kutyának felmérni, hogy mi van előtte.

Miért van a kutyáknak bajuszuk?

A bajuszszőrök még a tárgy érintése nélkül is képesek hasznos nyomokat gyűjteni. Elég érzékenyek ahhoz, hogy a levegőben lévő apró mozgásokat is érzékeljék, ami figyelmeztetheti a kutyákat a közeli fenyegetésre. A Purina a kutya bajuszszálainak érzékenységét az emberi ujjbegyekéhez hasonlítja.

A kutyák és az emberek különböző módon érzékelik a környezetüket. Bár a kutyák valójában nem látnak fekete-fehérben, kevesebb színt érzékelnek, mint az emberek, és a látásuk nem biztos, hogy olyan éles. Ezeket a szó szerinti vakfoltokat más érzékszervek pótolják, például a tapintás. A kutyák a bajuszuk segítségével jobban tájékozódnak a sötétben, jobban meg tudják ítélni a kis terek méretét, el tudják kerülni a veszélyt, és a zsákmány nyomára bukkannak. Még ha kedvencének nincs is szüksége rájuk a túléléshez, akkor is használhatja őket kommunikációra. Ha egy kutya bajuszszálai sörtékkel vannak ellátva és előrefelé néznek, az annak a jele, hogy fenyegetve érzi magát.

Ha rendszeresen nyírja kutyája szőrét, talán elgondolkodik azon, hogy a bajszát is megnyírhatja vagy akár ki is tépheti. Az Amerikai Állatorvosi Központok nem ajánlja ezt, mivel ettől kedvence kényelmetlenül és zavartan érezheti magát. De ne aggódjon túlságosan, ha a kár már megtörtént – a kutyabajuszok visszanőnek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.