Miért adta el Oroszország Alaszkát az Amerikai Egyesült Államoknak?

Amerika 1867-ben vásárolta meg Alaszkát Oroszországtól, az üzletet William Seward, az akkori amerikai külügyminiszter kötötte. Ez az orosz örökség még mindig megmaradt Alaszkában, a Yukon mentén élők vezetékneveiben, olyan nevekben, mint Demoski, Kozevniko és Shaishniko, és a folyóparti falvak ortodox templomainak hagymakupoláiban. Az amerikai vásárlást akkoriban sokat gúnyolták: a sajtó „Seward ostobaságának” nevezte, az új szerzeményt pedig Walrusznak.

Miért adta el Oroszország Alaszkát az Amerikai Egyesült Államoknak?

Az oroszok kimerítették a szőrmekereskedelmet, miután kiirtották a tengeri vidrák nagy részét, és ezután elvesztették érdeklődésüket Alaszka iránt, mivel úgy vélték, hogy kevés más természeti kincset kell birtokolnia. Mivel nem tudták, hogy mit kezdjenek az új félmilliárd hektárral, az Egyesült Államok távoli területként kormányozta [azt], az ezzel járó törvénytelenséggel együtt. Az államiságra csak 1959-ben került sor, amikor az Egyesült Államok kihasználta Alaszka stratégiai katonai jelentőségét Japánnal és Oroszországgal szemben. De 1967-ben Seward ostobasága bejött: Az északi lejtőn felfedezett olajmező az Egyesült Államok legnagyobb olajmezőjének bizonyult.

Ki tudja megmondani, mi lenne a helyzet, ha Alaszka ma az oroszoké lenne? Oroszországnak közös szárazföldi határa lenne Kanadával. Az oroszok óriási hasznot húznának a Prudhoe-öbölből eddig kitermelt 16 milliárd hordó olajból. Az Egyesült Államok nem tartana igényt az Északi-sarkvidékre, egy olyan területre, amelynek óriási politikai és gazdasági jelentősége lesz, ahogy a jégtakaró ebben az évszázadban felolvad. Könnyen lehet, hogy a világ egészen másképp nézne ki.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.