Mi az a váltóáramú hálózati csatlakozó?

A váltóáramú hálózati csatlakozó egy hordozható elektromos csatlakozó, amely legalább két fém érintkezőtüskéből áll, amelyeket úgy terveztek, hogy érintkezzenek a tápegységhez csatlakoztatott megfelelő pontokkal, amelyek általában egy védett konnektorban találhatók. A tényleges fémérintkezők kivételével a váltakozó áramú hálózati csatlakozót egy szigetelt markolat védi, amelyet úgy terveztek, hogy könnyen behelyezhető legyen a konnektorba, illetve kivehető legyen onnan. Az áramot a dugaszból egy szigetelt kábel továbbítja a készülékhez.

A váltakozó áramú hálózati csatlakozók és a konnektorok, amelyekbe csatlakoznak, megfelelnek az adott ország elektromos szabályzatának, amely országonként nagymértékben eltér, és jelentős vita folyik arról, hogy melyiknek mi a hatékonysága. Mindegyiknek legalább két tüskéje van – az egyiket „feszültség alatt álló” vagy „forró”, a másikat pedig általában „semleges” vagy „hideg”. Soknak van egy harmadik tüskéje is, amely csak abban az esetben vezeti az áramot, ha a készülék szigetelése meghibásodik. Ezek a tüskék illeszkednek a konnektoron lévő nyílásokba, és érintkeznek a konnektoron belüli fémelemekkel, amelyek az elektromos rendszer megfelelő alkatrészeibe vannak bekötve.

A váltakozó áramú elektromos dugók még egy országon belül is különböznek aszerint, hogy mekkora terhelés továbbítására tervezték őket. Az Egyesült Államokban a „szabványos” váltakozó áramú hálózati csatlakozót háztartási áramra tervezték, amely legfeljebb 15 amper 125 voltos feszültségen. Két párhuzamos, egyenként 0,625 hüvelyk (1,6 cm) hosszú és 0,25 hüvelyk (6,35 mm) széles fémpengéből áll, és tartalmazhat egy harmadik csapot: egy merev, hengeres fémtüskét, amely a pengékkel azonos hosszúságú, és a konnektorban lévő megfelelő lyukba illeszkedik. Az 1950-es évek óta sok váltóáramú konnektor poláros nyílással készül, ahol a semleges nyílás szélesebb, mint a meleg nyílás. Ez a kialakítás biztosítja, hogy a szélesebb semleges pengével rendelkező, polarizált váltóáramú hálózati csatlakozót csak a megfelelő módon lehessen behelyezni a konnektorba, biztosítva ezzel az áram megfelelő áramlását a készülék belsejében.

A nagyobb terhelésű, jellemzően 220-240 voltos konnektoroknál a nyílások száma és elrendezése eltérő, és az ilyen eszközökhöz, például az elektromos szárítókhoz és kályhákhoz tartozó váltakozó áramú hálózati dugóknak nagyobb és nehezebb, a konnektorokhoz igazodóan kialakított és tájolt fogakkal kell rendelkezniük. Az Egyesült Államokban összességében nyolc különböző típusú váltakozó áramú hálózati csatlakozó létezik.

Mi az a váltóáramú hálózati csatlakozó?

Az amerikai dugalj- és konnektorrendszer egyik fő hátránya, hogy a kialakítás lehetővé teszi, hogy a tüskék feszültség alá kerüljenek – áramot vezessenek -, mielőtt a dugó teljesen behelyezésre kerülne a konnektorba, és a markolat felülete érintkezne a konnektor előlapjával. Lehetséges tehát, hogy valaki megérinti a dugó fémcsipeszeit, miközben azok áramot vezetnek, és áramütést kap. Az is lehetséges, hogy egy részben behelyezett dugó feszültség alatt áll, és a szabadon lévő tüskék áramot vezetnek, ami jelentős tűzveszélyt jelent.

Az Észak-Amerikában és Dél-Amerika egyes részein található konnektorok a szabványos amerikai váltóáramú konnektorokat, az úgynevezett A és B típusú dugókat fogadják. Az A típus egy kétpengés, poláros vagy nem poláros dugó, a B típus pedig egy háromágú dugó. Egyes B típusú dugók 20 amperes áramkörhöz készülnek, és ferde semleges pengével rendelkeznek.

Világszerte tucatnyi különböző típusú dugót használnak a megfelelő konnektorokkal. Mindegyikben a váltóáramú hálózati dugó tartalmazza az elektromos csatlakozás hímivarú elemeit, amelyeket a konnektor nőivarú elemeibe illesztenek. Sok esetben biztonsági elemeket építenek be a kialakításba; például sok konnektor süllyesztett, így a dugó markolata a süllyesztésbe illeszkedik, mielőtt a tüskék érintkeznének az áramforrással és feszültség alá kerülnének, így kizárva annak lehetőségét, hogy a dugó bármelyik részével érintkezzenek a tüskék, miközben áramot vezetnek.

Mivel a váltóáramú konnektorok világszerte sokféle kialakításúak, és mivel egy váltóáramú konnektor csak a kifejezetten hozzá tervezett konnektorokhoz illeszkedik, az utazóknak mindig tájékozódniuk kell a konnektorokról, ahová utaznak, és adaptereket kell beszerezniük azokhoz az eszközökhöz, például számítógépekhez és borotvákhoz, amelyeket magukkal visznek.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.