Miért nincs szüksége egyes növényeknek napfényre?

Valószínűleg tanultál a fotoszintézisről az iskolában. Ez az a folyamat, amelynek során a legtöbb növény a napfényt használja fel sejtjeiben, hogy saját táplálékát előállítsa. De várjunk csak. A legtöbb növény? Ez azt jelenti, hogy egyes növények nem használják a napfényt a növekedésükhöz szükséges üzemanyag előállításához? Így van! Tanuljuk meg ma együtt, hogy miért nincs szükségük egyes növényeknek a napra az életükhöz.

A parazita olyan organizmus, amely egy másik élőlényt használ fel a túléléshez. Néhány példa erre a kullancsok, bolhák, horogférgek és vámpírdenevérek! Ezek az élősködők mind a gazdaszervezetektől veszik el az energiájukat. Sok élősködő a gazdaszervezetükön kívül él. Mások a hordozó szervezet testében élnek.

Azok, amelyek a másik fajon kívül élnek, ritkán okoznak betegséget. Ezeket nevezzük ektoparazitáknak. Általában nem ölik meg a gazdaszervezetüket. A bökkenő az, hogy némelyikük betegségeket terjeszt és hordoz. Némelyik hosszú távú károsodást és halált okozhat. Gondoljunk csak a szúnyogokra. Lehet, hogy csak egy viszkető csípést hagynak maguk után, de lehet, hogy betegséget is okozhatnak az áldozatnak!

Miért nincs szüksége egyes növényeknek napfényre?

Az endoparaziták a gazdaszervezetükben élnek. Néha olyan kicsik, hogy a sejtekben élnek. A baktériumok és a vírusok gyakori típusai ezeknek a parazitáknak. A gombaférgek és a galandférgek szintén a gazdatestek belsejében élnek, de sokkal nagyobbak.

Mi köze van a parazitáknak a növényekhez? Kitaláltad – a növények is lehetnek paraziták! Egyes növények más növényeket használnak táplálék- és energiaforrásként. A parazita növények olyanok, amelyek nem használhatják a napot az életükhöz. Becsléseink szerint a virágos növények 1%-a parazita.

Az élősködő növényeknek két típusa van. A részben parazita növények, mint például a fagyöngy, vizet és táplálékot vonnak el más növényekből. A fotoszintézis egy részét is felhasználják saját maguk fenntartásához. Vannak leveleik és némi zöld színük. A fagyöngy és a hasonló növények haustóriumok segítségével élnek más szervezeteken.

A haustóriumok speciális szerkezetek. Ezek olyanok, mint a gyökerek vagy a szárak. A paraziták ezeket használják a gazdaszervezetekbe való behatoláshoz. A belsejükbe jutva a haustóriumok a gazdaszervezettel együttműködve átirányítják a vizet és a tápanyagokat.

A holoparazitáknak nagyon kevés klorofilljuk van, vagy egyáltalán nincs. Nem tudnak fotoszintézist végezni, hogy táplálékot nyerjenek. Ezek a növények furcsának tűnhetnek. Némelyiknek, mint a szellemnövénynek, nincs színe. Mások, mint a bükkös cseppek, nagyon különleges körülményeket igényelhetnek a növekedésükhöz. Míg minden parazita virágzik, némelyiknek vagy apró levelei vannak, vagy egyáltalán nincsenek.

A dodder egy holoparazita, amely könnyen terjed és számos más növényen élősködik. Olyannyira elterjedt, hogy egyes élelmiszernövényekre is veszélyt jelent. Sok parazita növény kisebb kárt okoz gazdanövényében. A pajzstetű képes elpusztítani a gazdaszervezetét.

Egy nagyon különleges élősködő növény a hullajtóvirág. Óriás padma vagy hullaliliom néven is ismerjük. Ez a növény egy bizonyos szőlő szárában nő Szumátrán és Indonéziában. A virágzás idején bújik elő a szárakból. A hullavirág a világ legnagyobb virága, súlya akár 6 kg is lehet! Amikor kinyílik, a virág olyan szagot áraszt, mint a rothadt hús. Az illat vonzza a rovarokat, amelyek segítenek a beporzásban.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.