Hogyan készül a parfüm?

Amikor eljön a karácsony vagy a születésnap, akkor köszönd meg a különleges hölgyeknek, hogy olyan ajándékot kapsz, amit értékelni fognak. De mit vegyen nekik? Virágot? A virágok szépek, de gyorsan elhalnak.

Mit szólna a csokoládéhoz? A csokoládé finom, de az sem tart sokáig Mit kaphatsz, ami sokáig megmarad? Mit szólnál egy különleges illathoz?

A parfüm népszerű ajándék szinte minden alkalomra. Ki ne szeretne jó illatot érezni? Néhány spricceléssel egész nap jó illatod lehet, és egy üveg parfüm akár hónapokig is kitart.

A szakértők szerint a parfümök története több mint 5000 évre, az ókori egyiptomiakig vezethető vissza. Ők gyógynövényeket, virágokat és illatos gumikat, például tömjént és mirhát használtak illatos füstölők és oldatok készítéséhez, amelyeket vallási rituálék során és a balzsamozási folyamat részeként használtak.

Automatikus vázlat

A legkorábbi parfümök a legkülönfélébb természetes összetevőket használták, amelyek közül néhányat meglepőnek és talán egy kicsit undorítónak is találhat. El tudod képzelni, hogy pézsmával (pézsmapézsma mirigyekből), hyraceummal (megkövesedett hyrax ürülékből) vagy ámbrával (bálna hányásból) fújd magad?

Fúj! Bár néhány ilyen illat még mindig él, ma már főként laboratóriumban, sokféle szintetikus vegyi anyag felhasználásával állítják elő őket. Valójában a modern szintetikus parfümök a 19. század elején kezdődtek, amikor a tudósok elkezdték bővíteni a szerves kémiával kapcsolatos ismereteiket.

A mai folyékony parfüm három fő összetevőből áll: alkoholból, vízből és illóolajokból. A parfümgyártók több ezerféle összetevőt használhatnak, és a parfümök pontos receptje szigorúan őrzött titok.

Egyes parfümolajokat laboratóriumokban állítanak elő, míg másokat természetes növényekből és virágokból vonnak ki. A gyártók különböző módszereket használnak a növényekből és virágokból történő illóolaj-kivonáshoz, beleértve a forralást, a gőzdesztillációt, az oldószeres extrakciót, az enfleurage-ot, a macerációt és az expressziót.

Talán csodálkozik, hogy a parfümgyártók miért hígítják a parfümolajokat vízzel és alkohollal. Nem azért, mert megpróbálnak becsapni téged. A koncentrált parfümolajok túl erősek lehetnek.

A vízzel és alkohollal való keverésük segít egyenletesebben eloszlatni az illatokat, így kellemesebb élményt nyújtanak. Valójában a legtöbb parfümöt úgy tervezték, hogy három részből álló illatot hozzon létre, amely a fejillatból (az első illatok, amelyeket az orrod észrevesz), a szívillatból (az elhúzódó illat, amelyre a legjobban emlékszel) és az alapillatból (az illatok, amelyek a leghosszabb ideig megmaradnak a felvitel után) áll.

A parfümöt különböző koncentrációjú parfümolajokkal lehet megfogalmazni. Talán már észrevette, hogy a parfümök gyakran különböző francia neveket viselnek. Ezek a nevek a különböző parfümolaj-koncentrációknak felelnek meg.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.